fbpx

FRISS HÍREK

Komolyan meg fog drágulni a sertéshús

- Advertisement -

A sertéspestis tombol Kínában, és ez világszerte felnyomta a sertéshús árát.

Már most megugrott a sertéshús ára, és ez csak növekedni fog – írja a 24.hu. Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó szerint a sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8 százalékkal fog emelkedni, amiben a gyenge forint is közrejátszik.

A lap rámutat, hogy a világ legnagyobb sertéshústermelő és -fogyasztó országában, Kínában a sertéspestisjárvány miatt megroggyant a termelés, az ország így importra szorul, a megnövekedett kereslet pedig kihat az élő sertés árára is.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, egyben a Bonafarm-csoport igazgatója szerint január óta a magyar élősertésárak is mintegy 35 százalékkal nőttek, vagyis ennyivel fizetnek többet a vágóhidak a disznókért a termelőknek.

Ezzel együtt van ugyan fogyasztóiár-növekedés is, de jóval szerényebb mértékű: a tőkehús 10-15 százalékkal drágult év eleje óta, a készítményeknél pedig csupán néhány százalékos emelkedés mutatkozott.

Éder szerint így nemsokára a fogyasztói árakban is meg kell jelennie a dárgulásnak, különben a veszteség miatt tönkremennének a húsüzemek.

Éder Tamás szerint a drágulás akár évekig is eltarthat, Kínában ugyanis továbbra sem sikerül megfékezni a sertéspestis terjedését. Magyarországon még csak vaddisznókban mutatták ki, de Romániában a határ közelében már több helyen is ki kellett irtani a sertésállományt a betegség miatt.

Hasonló cikkünk:  Kevesebb és drágább is lesz a banán

Magyarországon a sertéságazat nettó külkermérlege egyébként az elmúlt években negatívvá vált, vagyis pár éve az a jellemző, hogy több sertést és sertéshúst hozunk be, mint amennyit exportálni tudunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...