fbpx

FRISS HÍREK

Akár 20 százalékot is emelkedhet a közös költség

- Advertisement -

A legtöbb társasházban az elmúlt években elmaradtak a díjemelések, ezért dönthetnek úgy az év elején, hogy a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy kifizessék a közös költséget.

A szakemberek szerint átlagosan 20 százalékos közös költség emelésre lehet számítani. A lakástulajdonosok maguk döntenek az emelés mértékéről a társasházuk pénzügyi helyzete alapján. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója elmondta:

,A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell”.

Kocsi László közös képviselő szerint a helyzet minden esetben más, más a helyzet egy 10 emeletesnél, egy 4 emeletesnél, ahol távfűtéses a dolog és más az, ahol gázosak a házak. Az elmúlt két évben sok társasház a megtakarításainak egy részét felélte. A közös képviselő elmondta, hogy a tapasztalat szerint az elmúlt két év közös költség emelkedései nem fedezik a 2024-es kiadásokat.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

,,Az elmúlt években nem szívesen nyúltak a közös költség emeléséhez, ennek viszont az a hátránya, hogy egy csomó felújítás, beruházási lehetőség is elmarad, mert hogyha csak annyi pénzt fizet be egy tulajdonos, amennyi az abszolút működéshez szükséges, semmi tartalék nem képződik arra, hogy valamivel előre jussanak” – magyarázta Bék Ágnes.

Azoknak az időseknek, akiknek se bankkártyájuk, se bankszámlájuk nincs, még nehezebb lesz, hiszen február elsejétől az OTP Banknál a nem saját számlára történő pénztári készpénzbefizetések után külön díj kerül felszámításra, amely minimum 1.500 Ft lesz.

via ATV

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...