fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Idén harmadával kerül többe a krumpli, mint tavaly – itt vannak az inflációs adatok

- Advertisement -

3,1 százalékos lett az augusztusi infláció, a részadatokat nézve pedig az látszik, hogy 5,6 százalékra mérséklődött az élelmiszerárak növekedése, a dohányáruk ára 12,8, a zöldségeké pedig 23,6 százalékkal nőtt. A krumpli pedig egyenesen harmadával lett drágább a 2018-as árhoz képest. Tovább gyorsult a liszt és a péksütemények árának növekedése.

Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra. A szezonálisan kiigazított maginfláció az előző havival megegyező 3,7 százalék volt.

Az év első 8 hónapjában 3,4 százalékos volt az infláció a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki a KSH jelentéséből. Júliushoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az üzemanyagok, 2,1 százalékkal a ruházati cikkek és 0,4 százalékkal az élelmiszerek ára. A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak. A nyugdíjasok fogyasztói kosarára számított éves infláció a teljes kosárra mértnél magasabb, 3,4 százalékos volt.

Hasonló cikkünk:  A kormány több milliárd forinttal támogatja a turisztikai ágazatot, köztük a kávéházi cigányzenészeket is

Éves összehasonlításban az előző havi 6 százalékosról 5,6 százalékosra mérséklődött az élelmiszerek áremelkedése. A sertéshús 11,5 százalékos, a friss zöldségfélék 23,6 százalékos és a burgonya 31,3 százalékos drágulása is alacsonyabb az előző havinál. A liszt, a péksütemények éves áremelkedése viszont tovább gyorsult, 11,3, illetve 10 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban. A dohányáruk 12,8, az égetett szeszes italok 8,7 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára 2,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A háztartási energia árának 1 százalékos emelkedését a szén és a tűzifa 7,6, illetve 7,8 százalékos drágulása okozta. A szolgáltatások tarifáinak éves 2,8 százalékos emelkedése megegyezett az előző havival, bár a belföldi üdülések drágulása 4,6 százalékosról 5,5 százalékosra gyorsult. A lakbérek 10 százalékkal magasabbak a tavaly augusztusinál.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent, a használt autók 7,9 százalékkal, a telefonok 5,3 százalékkal olcsóbbak, az új autók 1,5 százalékkal drágábbak lettek. A ruházati cikkek ára jóval átlag alatt, 1,8 százalékkal emelkedett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...