fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

LMP-Zöld Párt: 20%-os árcsökkenést kell elérni az alapvető élelmiszereknél

- Advertisement -

A koronavírus-járvány első hullámát követően sok tízezren vesztették el munkájukat, és az ország a szociális válság szélére sodródott. A magyar gazdaság sérülékenysége is közrejátszott abban, hogy sokan elvesztették a munkahelyüket tavasszal. A magyar kormány egyáltalán nem készült fel a vírus második hullámára, amin már most látszik, hogy az előzőnél is nagyobb és mélyrehatóbb következményei lehetnek
mondta Schmuck Erzsébet Kecskeméten, az LMP-Magyarország Zöld Pártjának társelnöke.

Az egészségügy és a munkahelyek vonatkozásában a zöldpárti politikus szerint

nem elegendő az, hogy több lélegeztetőgép áll rendelkezésre, amikor nincs elegendő számú egészségügyi szakember. Arra is készülni kellett volna, ha bedőlnek a munkahelyek, akkor ne három hónapig tartson a munkanélküli segély. Az LMP a jelenleg három hónapig tartó álláskeresési járadékot kilenc hónapra emelné. Az emberek és a családok számára ugyanis most kiemelten fontos a szociális biztonság.

A társelnök azt is közölte, a törvénymódosító javaslat mellett aláírásgyűjtésbe kezd azért az LMP, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27 százalékról. Különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára ugrott a csillagos egekbe, ezért a vásárlásukat sok család már nem is engedheti meg magának – fogalmazott a politikus.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

Dr. Tóth Szilárd, az LMP önkormányzati képviselője is arra hívta fel a figyelmet, hogy másfélszeresére nőtt a zöldség és gyümölcs ára, ami lassan már luxuskiadásnak számít. Elfogadhatatlan szerinte, hogy a magyar fogyasztók nem juthatnak hozzá ezen termékekhez.

Schmuck Erzsébet, LMP társelnök és Dr. Tóth Szilárd, kecskeméti önkormányzati képviselő / Fotó: kecsUP

A kecskeméti zöld politikus szerint bővíteni kell a kedvezményes Áfa kulccsal beszerezhető alapvető élelmiszerek körét. Az elmaradó terméshozam, az Európában rekordnak számító 3,9%-os infláció, illetve a szintén Európában rekordmagas 27%-os ÁFA mind hozzájárulnak a hatalmas fogyasztói áremelkedésnek.

Átlagosan 20%-os árcsökkenést kell elérni az alapvető élelmiszereknél

– hangsúlyozta Tóth Szilárd.

A kecskeméti ellenzéki képviselő hozzátette, hogy ösztönözni kell a bevásárló közösségek létrehozását, működését, ahol a termelő közvetlen a fogyasztónál tudja eladni a termékét. Ennek pozitív hozadéka, hogy kialakul egy bizalmi kapcsolat, és a vevő tudja mit és kitől vesz, illetve olcsóbb az áru, hisz kikapcsolható a közvetítő kereskedelem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...