fbpx
14.9 C
Kecskemét
2022. október 3., hétfő

FRISS HÍREK

Rekord áfabevételre számít a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2023-as költségvetés tervezetét, a dokumentumból pedig kiderül: minden eddigi rekordot megdöntő áfabevételre számít a kormány. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy 5,2 százalékos infláció szerepel a tervek között. Összességében a magyar állam költségvetésének idén mintegy 26-28 ezer milliárd forintnyi bevétele lesz, a 2023-as büdzsé viszont 31 ezer milliárd forint bevételben reménykedik (a kiadás viszont 33,3 ezer milliárd forint lesz). A jelentős ugrás főleg az Orbán-kormány új különadóiból és a brutális áfabevételekből jöhet össze, de az uniós források tekintetében is optimista Varga Mihály – írja a 444.hu.

Szintén sokat remél a pénzügyi kormányzat a lakossági befizetésektől, ez konkrétan az szja-t jelenti, amit többet aligha kapnak vissza a családosok. Az egyszámjegyű szja továbbra is álom marad, erre lehet következtetni abból, hogy közel 4 ezer milliárd forintot várnak ebből az adóból, míg idén 3 ezer milliárd forint körül alakulhat ez az összeg. A társasági adó még mindig baráti, szinte adóparadicsomi: a kormány jövőre egész évben 792 milliárd forintos társasági adóval számol (igaz, idén ez csak mintegy 600 milliárd forint), eközben áfából ennek kilencszeresét, személyi jövedelemadóként pedig közel ötszörösét szedi be.

Hasonló cikkünk:  Egyelőre nincs stop az árstopnak, szilveszterig biztos velünk marad
Hasonló cikkünk:  A Guardian brit lap szerint Orbán Viktor hiába reménykedik az eurómilliárdokért

Mivel az Európai Bizottság a napokban elfogadta Lengyelország helyreállítási tervét, így Magyarország maradt az egyetlen tagállam, melynek helyreállítási tervéhez egy éve nem járul hozzá Brüsszel, méghozzá a korrupciós kockázatok miatt. A 2023-as költségvetési tervezet azonban optimista: uniós forrásokból 2057,1 milliárd forintra számít, amiben az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállási Eszköz (RRF) mintegy 400 milliárd forintja is szerepel. Ami nem a vitatott teljes összeg, tehát úgy kalkulál a kormány, hogy előbb-utóbb lesz megállapodás, aminek eredményeként azért kapnak valamennyi pénzt Brüsszelből.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...