fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Mélyebben kell a zsebbe nyúlni idén a karácsonyi vacsorához

- Advertisement -

Az idén 5-8 százalékkal is többet kell fizetni a karácsonyi ünnepi asztalra kerülő ételek hozzávalóiért.

A hagyományos halételek mellé az utóbbi időben felkerült a pulyka is, a töltött káposzta pedig tartja népszerűségét. Az ebéd vagy vacsora után elengedhetetlen a bejgli: a mákos és a diós mellett egyre elterjedtebb a gesztenyés változat is. A legnépszerűbb karácsonyi halétel továbbra is halászlé, amelynek hozzávalói a KSH adatai szerint átlagosan 4,5 százalékkal drágultak január óta. A pontyszelet kilója 2 ezer, a harcsaszelet 5 ezer forintnál kezdődik, a fogas és a süllő is hasonló árkategóriába tartozik. Az afrikai harcsa 3000-3500, a busa már 900 forintért is kapható a piacokon. A hal ez alapján nem tartozik éppen az olcsó húsok közé, de az árban benne van a 2-3 éves nevelési idő és a termelési költségek. A szakemberek szerint a magasabb árért foszforban, vasban és fehérjében, valamint élettanilag fontos mikroelemekben gazdag élelmiszert kap a vásárló.

A hazai éves átlagos halfogyasztás ugyanakkor alig éri el a 6,7 kilót, ennek nagyjából harmadát ráadásul karácsonykor eszik meg a magyarok. Az elfogyasztott halmennyiség mintegy fele, 15-16 ezer tonna származik a 24 ezer hektár vízfelülettel rendelkező halgazdaságokból – ebbe beleszámít a horgászok zsákmánya is. A népszerűségi listát továbbra is a ponty vezeti, nem véletlen, hogy a halgazdaságokban nevelt halak 81 százalékát ez a faj adja. Mögötte az amur, a busa „úszik”, majd a harcsa, az apróhalak, végül a süllő, pisztráng következik.

A töltött káposztába való sertéshús a tavalyinál 3,5, a rizs 6,5 százalékkal lett drágább. Némi öröm az ürömben, hogy a karácsonykor is egyre népszerűbb pulykamell- és felsőcombfilé ára viszont csökkent. A vendéglátás és idegenforgalom koronavírus-járvány miatti bedőlése következtében jelentős készletek halmozódtak föl itthon és Európában is, ami a kínálat növekedésével, így az árak mérséklődésével járt. A kereskedők átlagosan 10-12 százalékkal alacsonyabb áron vették át a pulykát. A kiskereskedelemben a pulykamellfilé kilója így jelenleg 1300-1500, míg a felsőcombfilé 1100-1300 forintba kerül.

Hasonló cikkünk:  Mi történik a testünkkel, ha nem fogyasztunk elég vizet?

Az árakat az is kordában tartja, hogy – főleg Lengyelországból – hatalmas mennyiségben érkezik csirke- és pulykamellfilé a magyar piacra. Így a 10 százalékkal megnövekedett karácsonyi kereslet sem tornázza feljebb az árakat, ami jó hír a vevőnek, rossz hír a termelőknek – mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Az import elsősorban a nagy élelmiszerláncoknál landol, de néhány hazai nagykereskedő is csipeget belőle. A hagyományos piacokon is minden bizonnyal jelen van az import pulykahús, de a vevő ezt nem tudhatja, hiszen az eredetjelző zászlócskák használata csak a nagyobb üzletekben kötelező. A magyarok egyébként évente átlagosan 4 kiló pulyka húst fogyasztanak.

Édességből karácsonykor várhatóan több fogy majd, mint húsvétkor. Tavasszal ugyanis a járvány miatt jelentős volt a csokifigurák iránti keresletcsökkenés. A kereskedők még Mikulásra is 10 százalékkal kisebb mennyiséget rendeltek a szezonális termékekből, de most valamivel kedvezőbbek az előjelek, ugyanakkor mindenki óvatos – mondta el a Népszavának Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. A szaloncukrok közül továbbra a zselés a legkelendőbb, ez adja a piac 60 százalékát, de egyre szélesebb a választék. Egyre népszerűbbek a piacon a kézműves cukrászatok szaloncukrai is. A különleges, egyedi igényeket is kielégítő – például cukormentes -termékek kilónként 6-10 ezer forintos áron kaphatók, de erre is van kereslet. A hungarikumnak számító karácsonyi csemegére átlagosan 2 ezer forintot költenek a magyar családok.

Bejglit a magyarok 80 százaléka fogyaszt karácsonykor. Az idén ennek egyik legfőbb hozzávalója, a dió is jócskán drágult. A gyenge termés miatt a dió kilóját az idén ugyanis 4500 forintos átlagáron kínálják, de az egyre többször töltelékként használt gesztenyét is 2000 forintnál magasabb áron adják.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...