fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Újra lehet élvezni a kecskeméti Cifrapalota Sisi-kiállítását

- Advertisement -

Virtuálisan bejárható lett a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének népszerű Sisi-tárlata – közölte az intézmény.

A tájékoztatás szerint, a szeptemberben nyílt “Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat megnyitásától a Cifrapalota – a koronavírus okozta járvány miatti – kényszerű bezárásáig nagy népszerűségnek örvendett. Sokan szerették volna még az eredetileg február végéig nyitva tartó tárlatot megnézni, ezért a múzeum munkatársai elkészítették annak virtuális változatát.

Az online térben a látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, miközben a műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el is olvashatja.

A tárlat középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. Bemutatja a magyar udvartartás tagjait, mindennapjait a királyné környezetében, megismerteti a kiegyezéshez vezető utat, amelyben Sisi és bizalmasa, barátnéja, Ferenczy Ida központi szerepet kap.

Hasonló cikkünk:  A Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjében: Magyar Péter és állítólagos kapcsolatai

A királyné Magyarországon elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól a budai bálokig. Bemutatja a “magyar királykisasszonyt”, a Budán született Mária Valériát és magyar környezetét is. Külön terem foglalkozik a királyné halálával és emlékezetével.

A múzeum a kiállításhoz több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat és dokumentumokat. A tárlat különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói.

A kiállítás ide kattintva érhető el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...