Czira Szabolcs megfutamodott a garázstulajdonosok haragja elől

0

Czira Szabolcs nem mert a nagykőrösi garázstulajdonosok szemébe nézni, inkább egyszemélyi döntéssel módosította az építményadóról szóló helyi rendeletet, bővítve a mentességet élvezők körét.

A döntés előzménye, hogy a Bárány utcai lakótelep ikergarázsainak tulajdonosai váratlanul azzal szembesültek, hogy a polgármesteri hivatal visszamenőleg követeli tőlük az építményadó befizetését.

A felszólítás általános felháborodást váltott ki, sokan ismét felvetették, hogy mit csinál Sebestyénné Angyal Zsuzsanna, a lakótelep fideszes önkormányzati képviselője, miért nem védi meg az érdekeiket? Miért csak arra van ideje, hogy fényképeztesse magát az Önkormányzati Hírekben?

Többen megkeresték Zágráb Nándort, a Jobb Nagykőrösért önkormányzati képviselőjét is, hogy ha már Sebestyénné nem tesz az érdekükben, akkor legalább ő járjon el.
A felháborodást érzékelve Czira Szabolcs nem vállalta a garázstulajdonosok haragjának következményeit, ezért inkább előterjesztést készített. Ebben leírta, hogy Nagykőrösön az építményadó mértéke 2010-től változatlan, 900 forint/négyzetméter/év. A törvényi mentességeken túl a rendelet értelmében mentes a magánszemély tulajdonában álló lakás, valamint a magánszemélyek tulajdonában álló, 30 négyzetméter alapterületnél kisebb garázs.

Hasonló cikkünk  Ketyegő szociális bomba Nagykőrösön

Az adóhatóság nyilvántartási adatai szerint az adónem bevezetése óta 10 darab garázs célú ingatlant vallottak be önként, melynek egyik fele magánszemélyé, a másik fele pedig gazdasági társaság tulajdonában van.
Czira szerint az önkormányzati adóhatóság kiemelt figyelmet fordít az egyenlő-, és arányos közteherviselés érdekében az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére, ezért 2021-ben elkezdte az önkéntesen be nem vallott, 30 négyzetméteres hasznos alapterületnél nagyobb garázsok felderítését.
Ennek eredményeként több mint 60 garázs került elő, mindegyike magánszemély tulajdona és eredeti funkciója szerint hasznosított. A polgármester szerint „a felderítések során gyűjtött tapasztalatok értékelése alapján indokolttá vált az építményadó rendelet módosítása”, a mentes ingatlanok körének kiszélesítése akként, hogy a garázsokra vonatkozó 30 négyzetméterig terjedő mentesség 50 négyzetméterre változzon.

Hasonló cikkünk  Szemfényvesztők: kókai roma egyesületté varázsolták a Nagykőrösi Kinizsit

könyvelő