fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Czira Szabolcs megfutamodott a garázstulajdonosok haragja elől

- Advertisement -

Czira Szabolcs nem mert a nagykőrösi garázstulajdonosok szemébe nézni, inkább egyszemélyi döntéssel módosította az építményadóról szóló helyi rendeletet, bővítve a mentességet élvezők körét.

A döntés előzménye, hogy a Bárány utcai lakótelep ikergarázsainak tulajdonosai váratlanul azzal szembesültek, hogy a polgármesteri hivatal visszamenőleg követeli tőlük az építményadó befizetését.

A felszólítás általános felháborodást váltott ki, sokan ismét felvetették, hogy mit csinál Sebestyénné Angyal Zsuzsanna, a lakótelep fideszes önkormányzati képviselője, miért nem védi meg az érdekeiket? Miért csak arra van ideje, hogy fényképeztesse magát az Önkormányzati Hírekben?

Többen megkeresték Zágráb Nándort, a Jobb Nagykőrösért önkormányzati képviselőjét is, hogy ha már Sebestyénné nem tesz az érdekükben, akkor legalább ő járjon el.
A felháborodást érzékelve Czira Szabolcs nem vállalta a garázstulajdonosok haragjának következményeit, ezért inkább előterjesztést készített. Ebben leírta, hogy Nagykőrösön az építményadó mértéke 2010-től változatlan, 900 forint/négyzetméter/év. A törvényi mentességeken túl a rendelet értelmében mentes a magánszemély tulajdonában álló lakás, valamint a magánszemélyek tulajdonában álló, 30 négyzetméter alapterületnél kisebb garázs.

Az adóhatóság nyilvántartási adatai szerint az adónem bevezetése óta 10 darab garázs célú ingatlant vallottak be önként, melynek egyik fele magánszemélyé, a másik fele pedig gazdasági társaság tulajdonában van.
Czira szerint az önkormányzati adóhatóság kiemelt figyelmet fordít az egyenlő-, és arányos közteherviselés érdekében az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére, ezért 2021-ben elkezdte az önkéntesen be nem vallott, 30 négyzetméteres hasznos alapterületnél nagyobb garázsok felderítését.
Ennek eredményeként több mint 60 garázs került elő, mindegyike magánszemély tulajdona és eredeti funkciója szerint hasznosított. A polgármester szerint „a felderítések során gyűjtött tapasztalatok értékelése alapján indokolttá vált az építményadó rendelet módosítása”, a mentes ingatlanok körének kiszélesítése akként, hogy a garázsokra vonatkozó 30 négyzetméterig terjedő mentesség 50 négyzetméterre változzon.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...