fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Megalakulás után rögtön kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezetisét

Elbocsátással fenyegette meg a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ szakszervezetének vezetőjét a cég – írta meg a Mérce.hu.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nagyon nehéz helyzetbe került a turizmusból élő Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő. Az önkormányzati tulajdonban álló fürdő 2020. március 16-án bezárta kapuit, az ott dolgozó összes, nem helyi lakos alkalmazottat vagy elbocsátották, vagy fizetés nélküli szabadságot ajánlottak nekik. A 3 hónapos leállás miatt 423 millió forint bevételkiesése keletkezett a fürdőnek. A korábbi 170 munkavállaló közül az újranyitáskor már csak kb. 150 főt tudtak alkalmazni.

Az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a fürdő vezetése a személyzeten kezdett el spórolni: az alkalmazottak bérét novemberben 10%-kal csökkentették, majd november 16-án a veszélyhelyzet újbóli kihirdetése miatt a munkavállalókat szabadságra küldték. Akinek nem volt már szabadsága, annak fizetését bruttó 130 ezer forintra (nettó 86 ezer forintra) csökkentették és újra állásidőre küldték.

Hasonló cikkünk:  Brutálisan magas benzinár a mai - ha nem szükséges, ma ne tankoljon 
Hasonló cikkünk:  Elkezdődött a TanyaFeszt Cserkeszőlőn

2021 januárjában a cég még keményebb feltételeket kezdett diktálni: új munkaszerződést kínáltak, amiben

a dolgozóknak vállalniuk kellett, hogy 2021. december 31-ig nem mondanak fel és aki mégis felmond, az ellen az önkormányzat kártérítési igénnyel léphet fel.

Ezek után a fürdő dolgozói szakszervezetet hoztak létre, hogy elérjék az elmaradt bérek kifizetését. Az alapításról értesítették a fürdőigazgatót. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a fürdő igazgatója sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni az iratokat, majd a postán megkapott tájékoztatót is visszaküldte. A szakszervezet vezetőjét ezután előbb kiküldetésbe küldték, majd megüzenték neki, hogy március 1-jével elbocsátják.


Boros Péterné sajtótájékoztatója

A cégtulajdonos önkormányzat egy aláírás nélküli közleményben így reagált a történtekre:

Hasonló cikkünk:  Bankszövetség: Túl sok készpénzt tartunk magunknál

„A dolgozók nagy része teljesen átlátja a helyzetet, és tökéletesen tisztában vannak a fürdő lehetőségeivel. Van viszont egy sokkal hangosabb kisebbség, amelyek saját kicsinyes és rosszindulatú céljaikra szeretnék felhasználni a jelenlegi helyzetet.”

Hasonló cikkünk:  Szerdától megint drágul a benzin

Varga Attila, Cserkeszőlő 2019-ben megválasztott független polgármestere nem válaszolt a lap kérdéseire.

A szakszervezeti bizottsági titkár védett személy, ezért a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet. Korábban a Magyar Suzuki próbálta az alakuló szakszervezet hasonló módszerekkel ellehetetleníteni, de a bíróság visszahelyezte a titkárt az állásába.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...