fbpx

FRISS HÍREK

Megalakulás után rögtön kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezetisét

- Advertisement -

Elbocsátással fenyegette meg a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ szakszervezetének vezetőjét a cég – írta meg a Mérce.hu.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nagyon nehéz helyzetbe került a turizmusból élő Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő. Az önkormányzati tulajdonban álló fürdő 2020. március 16-án bezárta kapuit, az ott dolgozó összes, nem helyi lakos alkalmazottat vagy elbocsátották, vagy fizetés nélküli szabadságot ajánlottak nekik. A 3 hónapos leállás miatt 423 millió forint bevételkiesése keletkezett a fürdőnek. A korábbi 170 munkavállaló közül az újranyitáskor már csak kb. 150 főt tudtak alkalmazni.

Az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a fürdő vezetése a személyzeten kezdett el spórolni: az alkalmazottak bérét novemberben 10%-kal csökkentették, majd november 16-án a veszélyhelyzet újbóli kihirdetése miatt a munkavállalókat szabadságra küldték. Akinek nem volt már szabadsága, annak fizetését bruttó 130 ezer forintra (nettó 86 ezer forintra) csökkentették és újra állásidőre küldték.

2021 januárjában a cég még keményebb feltételeket kezdett diktálni: új munkaszerződést kínáltak, amiben

a dolgozóknak vállalniuk kellett, hogy 2021. december 31-ig nem mondanak fel és aki mégis felmond, az ellen az önkormányzat kártérítési igénnyel léphet fel.

Ezek után a fürdő dolgozói szakszervezetet hoztak létre, hogy elérjék az elmaradt bérek kifizetését. Az alapításról értesítették a fürdőigazgatót. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a fürdő igazgatója sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni az iratokat, majd a postán megkapott tájékoztatót is visszaküldte. A szakszervezet vezetőjét ezután előbb kiküldetésbe küldték, majd megüzenték neki, hogy március 1-jével elbocsátják.

Hasonló cikkünk:  Egyházak és egyetemi alapítványok sorra jelentik be igényeiket állami iskolákra


Boros Péterné sajtótájékoztatója

A cégtulajdonos önkormányzat egy aláírás nélküli közleményben így reagált a történtekre:

„A dolgozók nagy része teljesen átlátja a helyzetet, és tökéletesen tisztában vannak a fürdő lehetőségeivel. Van viszont egy sokkal hangosabb kisebbség, amelyek saját kicsinyes és rosszindulatú céljaikra szeretnék felhasználni a jelenlegi helyzetet.”

Varga Attila, Cserkeszőlő 2019-ben megválasztott független polgármestere nem válaszolt a lap kérdéseire.

A szakszervezeti bizottsági titkár védett személy, ezért a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet. Korábban a Magyar Suzuki próbálta az alakuló szakszervezet hasonló módszerekkel ellehetetleníteni, de a bíróság visszahelyezte a titkárt az állásába.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...