fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Tudta? A református harangok nem mentek Rómába

- Advertisement -

Bár a húsvét az egész kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepkör nem minden elemét ugyanúgy élik meg a keresztény egyházak. Ilyen a harangozás is. A néphagyomány szerint ilyenkor a harangok Rómába mennek, vagyis nem szólalnak meg nagycsütörtöktől nagyszombatig. Ezzel emlékeznek az utolsó vacsorára és Jézus elfogására, szenvedésére. A csönddel gyászolják ők. Sok helyen mint keresztény hagyományról írnak erről.

Kerekegyházi olvasónk is így tudta, hogy a keresztény egyházak templomjainak harangjai ilyenkor mind elhallgatnak. Ezért is furcsállotta, amikor nagypénteken délben megszólaltak a városban a harangok. Erről videót is küldött. Bár a környezeti zajok valamelyest elnyomják a harangokat, azért hallani azokat, de valóban nagyon kell figyelni.

 

Megkerestük a katolikus és református egyházak helyi képviselőit, és mindketten megerősítették, hogy bár a köztudatban valóban úgy él, hogy minden harang ilyenkor Rómába megy, tehát elhallgat, ugyanakkor ez csupán a katolikus egyháznál van így. A református harangok szólhatnak a húsvét előtti napokon is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...