Tudta? A református harangok nem mentek Rómába

0
Google Map/A kerekegyházi református templom

Bár a húsvét az egész kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepkör nem minden elemét ugyanúgy élik meg a keresztény egyházak. Ilyen a harangozás is. A néphagyomány szerint ilyenkor a harangok Rómába mennek, vagyis nem szólalnak meg nagycsütörtöktől nagyszombatig. Ezzel emlékeznek az utolsó vacsorára és Jézus elfogására, szenvedésére. A csönddel gyászolják ők. Sok helyen mint keresztény hagyományról írnak erről.

Kerekegyházi olvasónk is így tudta, hogy a keresztény egyházak templomjainak harangjai ilyenkor mind elhallgatnak. Ezért is furcsállotta, amikor nagypénteken délben megszólaltak a városban a harangok. Erről videót is küldött. Bár a környezeti zajok valamelyest elnyomják a harangokat, azért hallani azokat, de valóban nagyon kell figyelni.

Hasonló cikkünk  Árak húsvétra

 

Megkerestük a katolikus és református egyházak helyi képviselőit, és mindketten megerősítették, hogy bár a köztudatban valóban úgy él, hogy minden harang ilyenkor Rómába megy, tehát elhallgat, ugyanakkor ez csupán a katolikus egyháznál van így. A református harangok szólhatnak a húsvét előtti napokon is.