fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméten is jöhet a kötelező oltás, ha a Fidesz többség úgy dönt a rendkívüli közgyűlésen

- Advertisement -

Az Orbán-kormány október 28-án hozott döntése értelmében átruházta a jogot a munkaadók vállára, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a kormányinfón az önkormányzatokat is felszólította, döntsenek arról, előírják-e saját dolgozóiknak a koronavírus-vakcinákat.

A járványkezelésről eddig a kormány központilag döntött és a miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesz kötelező oltás. Láthatóan a korábbiakhoz képest jelentős fordulat következett, ami döntés elé állította a kecskeméti polgármestert, Szemereyné Pataki Klaudiát is, aki eddig saját hatáskörben több száz döntést meghozott, most viszont rendkívüli közgyűlést hívott össze november 4-re.

A polgármester dönthetne, de a közgyűlés elé viszi a kérdést

A Magyar Közlönyben részletesen szabályozzák a koronavírus negyedik hulláma ellen hozott kormánydöntéseket. A polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és más intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy előírja-e a foglalkoztatottaknak a védőoltás felvételét.

A közgyűlésen összesen három előterjesztést tárgyalnak. Elsőként arról döntenek, hogy a városi tulajdonban lévő cégek és szociális alapellátásokat nyújtó intézmények számára javasolják-e a kötelező oltást. Ide olyan cégek tartoznak, mint a piac, a Kik-For, Bácsvíz, Termostar. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy melyik cégnél mennyien vették fel eddig az oltást. Például a TISZK-nél a dolgozók 57%-a oltott, a Közlekedési Központnál 70%, a Bácsvíznél 80%, a Hirös Sportnál 81%.

Hasonló cikkünk:  Kiképzési repüléseket végeznek Kecskemét felett

A testület utána abban dönt, hogy elrendeljék-e a város által fenntartatott óvodákban, múzeumokban, színházban, könyvtárban, idősotthonokban, városrendészetnél, polgármesteri hivatalban dolgozók számára a kötelező védőoltását. Pontosabban az előterjesztés arról szól, hogy a közgyűlés javasolja-e a polgármester számára, hogy rendelje el itt a kötelező oltást. A polgármester egyébként ebben a kérdésben egyedül is dönthet.

Végül pedig arról szavaznak, hogy tájékoztatót kapnak a közgyűlés tagjai az Operatív Törzs maszkhasználattal kapcsolatos döntéseiről.

Friss hír, hogy Pokorni Zoltán fideszes polgármester kedden elrendelte a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatottak számára. Székesfehárváron és Debrecenben ellenben ezt nem tették meg a polgármesterek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...