fbpx
13.5 C
Kecskemét
2023. április 2., vasárnap

FRISS HÍREK

Orbán bejelentésére elszállt a forint

Az egész nap gyenge forint mélyrepülésbe került azután, hogy hat körül Orbán Viktor bejelentette a legújabb gazdasági intézkedéseket. A miniszterelnök kiposztolta: a kormány fontos döntéseket fog meghozni, gyengülésnek indult a forint, és a részvénypiacon is fokozódott a befektetők bizalmatlansága, így az eladók uralták a kereskedést.

A forint akkorát gyengült, hogy fél hét körül már 392-es árszint fölött volt az euró, majd hét óra előtt nem sokkal már 393,4 forint körül, néhány perccel hét után már 395 forint közelében zajlott a kereskedés. A változás súlyát jelzi, hogy reggel még 382 forint körül volt az árfolyam. Egy munkanap alatt tehát 13 forinttal, azaz három és fél százalékkal gyengült a forint. Az euróval szembeni forintárfolyam több mint két hónapos mélypontra zuhant.

Még nagyobbat, csaknem 4 százalékot gyengült a forint a dollárral szemben: egy dollár ára már 370 forint fölött is járt.

A forintot most egyáltalán nem a térségi hatások, hanem a magyar bel- és gazdaságpolitikai helyzet gyengíti, ennek ékes példája, hogy a lengyel złotyval szemben csak szerdán nagyjából 2,5 százalékot, az elmúlt egy hétben pedig több mint 7 százalékot gyengült. A złoty ára 85,5 forint fölött van, miközben már a kora délutáni 84 forint fölötti szint is történelmi forintmélypontot jelentett.

Hasonló cikkünk:  Gulyás Gergely szerint nincs szabadabb sajtó a magyarországinál
Hasonló cikkünk:  Jézusnak és Orbánnak is a másik neve Viktor - mondta az ördögűző atya

A budapesti tőzsdén már véget ért a kereskedés Orbán bejelentésének időpontjában, de a piaci hangulat egész nap nyomott volt. Noha a kereskedés minimális emelkedéssel kezdődött, hamar mínuszba váltott a részvényindex. A zárásra végül 1460,83 pontos, azaz 3,4 százalékos veszteséget hozott össze a BUX, méghozzá erős, több mint 26 milliárd forintos forgalomban.

A vezető részvények mindegyik gyengült, az OTP 4,69 százalékot veszített az értékéből, az árfolyama ismét beesett a lélektaninak számító 10 000 forintos szint alá, 9812 forinton zárt. A Mol szintén 4 százalék fölött gyengült (4,04 százalékos mínusszal 2756 forintig esett az ára), az MTelekom árfolyama 3,34 százalékkal, 405 forintra ment lejjebb.

via telex.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...