fbpx

FRISS HÍREK

Gyógyulás a pszichoterápia segítségével

- Advertisement -

A pszichoterápia a különféle pszichés betegségek (például depresszió, szorongás, pánikbetegség) gyógyításának egyik leghatékonyabb módja. 

Egy tartalmas és tanulságos “utazás,” mely kemény munkát igényel a páciens részéről, és olykor visszaesésekkel, csalódásokkal tarkított, de végül mélyreható változást hoz. Az egyéni foglalkozásokat érdemes csoportos terápiákkal is kombinálni, ahogy ezt a Swan Lake Központ rehabilitációs intézetben is teszik. 

A gyógyuláshoz türelem kell!

Érdekes az emberi természet: míg egy fizikai sérülésnél zokszó nélkül elfogadjuk, hogy idő kell, mire rendbe jön, és bizony előfordulhat, hogy közben néha még fájdalmaink lesznek, addig a lelki sebekkel más a helyzet. Itt azonnali megoldást akarunk, olyan módszert, amivel egy csettintésre újra egészségesek leszünk. Csakhogy ez a valóságban nem így működik.

Bár némileg érthető a dolog, hiszen ha például a depresszió vagy a szorongás miatt egy ideje alvászavarban szenvedünk, és már pihenni sem tudunk rendesen, akkor jogos igény, hogy szeretnénk legalább egy éjszakát nyugodtan átaludni.

Ilyen esetekben segíthet az átmeneti gyógyszeres kezelés, hiszen már azt is nagy előrelépésnek éljük meg, ha egy reggel kipihenten ébredünk. Ekkor máris nagyobb kedvvel veszünk részt a pszichoterápiás foglalkozásokon, és jobb a közérzetünk is. 

Persze ez még nem jelenti azt, hogy mostantól garantáltan minden simán megy majd, hisz lehetnek még átmeneti visszaesések, de ezek nem szabad, hogy a kedvünket szegjék. A cég ugyanis napról napra elérhetőbb közelségbe kerül.

Hasonló cikkünk:  Magyar ügyfél rendelt egy szuperjachtot 100 millió dollárért

A rossz családi minták a felnőtt életünkre is kihatnak

Nagyon sok páciensről derül ki a terápiás foglalkozások során, hogy a problémák valójában gyermekkorban kezdődtek. Ha a családi minták nem voltak megfelelőek, az illető érzelmi fejlődésében zavar állt be, emiatt nem tanulta meg az adott helyzetekhez illően kifejezni magát.

Ez tipikusan az olyan alá- és fölérendelt viszonyokban mutatkozik meg, mint például a diák-tanár vagy a beosztott-főnök. Sok felnőtt ember küzd azzal, hogy nem meri elmondani a véleményét egy nála “feljebbvalónak” vagy kiállni magáért és megvédeni a saját álláspontját. Ez viszont ahhoz vezet, hogy a gondolatait magába fojtja, ami aztán belülről mérgezi a lelkét. Ez kívülről gyakran nem látszik, holott az illető belül őrlődik, szenved. 

A pszichoterápia viszont segít abban, leküzdjük ezeket a gátlásainkat, és ne féljünk kimondani mindazt, ami belülről nyomaszt minket. Ennek az elsajátításához persze idő kell és sok-sok gyakorlás, amihez a csoportos foglalkozások kiváló lehetőséget biztosítanak.

Mikor kezdődik az igazi változás?

Lehet, hogy eleinte még a terápián is gátlásosak leszünk, hiszen ott vannak bennünk a hosszú évek alatt begyakorolt viselkedésminták. Azonban ahogy telik az idő, ráébredünk majd, hogy nincs mitől tartani, és egy adott helyzetre többféleképpen is lehet reagálni. 

A valódi változás pedig akkor veszi kezdetét, amikor rájövünk, hogy igenis van hatalmunk a tetteink és szavaink felett. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...