fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Egy kutatás szerint se veled, se nélküled hangulat uralkodik huxit kérdésben

- Advertisement -

A 21 Kutatóközpont kutatásból kiderül, hogy bár a magyarok csak egy nagyon kis része szavazna az EU-ból való kilépésre, a többség úgy látja, hogy Magyarország és az Európai Unió érdekei nincsenek teljesen összhangban.

Az “Egy gyönyörű barátság vége” címmel publikált felmérésében 1000 fő megkérdezésével mérték föl, hogyan állnak a magyarok az Európai Unióhoz. Kíváncsiak voltak, hogy az emberek mit gondolnak olyan kérdésekről, mint a korrupció vagy az igazságügyi rendszer függetlensége. A megkérdezettek többsége úgy látta, a magyar nemzeti érdek nem egyezik mindenben az unió érdekeivel, a fideszes és mihazánkos szavazóknak a harmada mondja azt, hogy ha most tartanának népszavazást az ország uniós tagságáról, bizony behúzná az X-et a huxitra.

A válaszadók 26 százaléka inkább vagy biztosan az uniós kilépésre szavazna, a kormánypárt szavazói a leginkább EU-ellenesek, 35 százalékuk szavazna a kilépésre. Az ellenzéki szavazók esetében 9 százalék inkább elhagyná az EU-t, a kutatásban külön vett Momentum szavazóinál pedig 5 százalék szavazna talán a kilépésre.

Az alapján, hogy a szavazó liberálisnak, vagy konzervatív tartja magát, arra jutott a kutatás, hogy minél inkább konzervatívként tekint magára, annál inkább szavazna a kilépésre, 46 százaléka lát több perspektívát az EU-n kívül.

Hasonló cikkünk:  Orbán szerint a brüsszeli bürokraták a történelem szemétdombjára valók

Bojár Ábel, a 21 Kutatóközpont kutatási igazgatója szerint az eredmények azt jelzik, hogy a magyar választók kritikusak az Európai Unióval szemben, de összességében nem EU-ellenesek. Több kutatás is született hasonló témában, a Policy Solutions és a Závecz Research külpolitikai attitűdöket felmérő kutatása szerint például a magyarok többsége még mindig azt gondolja, hogy Magyarországnak a nyugati szövetségi rendszerben, az EU-ban és a NATO-ban a helye.

Az EU-párti vs. euroszkeptikus különbség a korrupció érzékelésénél és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom kérdésében is megjelenik. Az erősen EU-párti válaszadók a társadalom minden terén nagyobbnak érzékelik a korrupciót, mint az erősen euroszkeptikusok, különösen ami a politikusok korrupciós ügyeit érinti.

Az euroszkeptikusabb válaszadók a bíróságokat függetlenebbnek látják, viszont még az erősen szkeptikusok többsége (53 százaléka) is úgy látja, hogy a bíróságok inkább nem vagy egyáltalán nem független intézmények. A magukat mérsékelten euroszkeptikusnak tartó válaszadók csoportja az egyetlen, amelynek a többsége, 51 százaléka függetlennek látja a bíróságokat.

A kérdésekre adott válaszokból látszik, hogy az euroszkepticizmus valamilyen formában pártpreferenciákon és ideológiai törésvonalakon is alapszik.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...