fbpx
15.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

A kecskeméti Librikben is megjelentek a fóliázott könyvek

- Advertisement -

A hét második felében röppent fel annak a híre, hogy a nemrég kormányközeli tulajdonba került Libri kiadó egyik budapesti könyvesboltjában fóliába csomagoltan árulják az LMBTQ karaktereket, témákat tartalmazó könyveket. Szétnéztünk tehát, hogy mi a helyzet Kecskeméten?

A jelenségre Rácz-Stefán Tibor hívta fel a figyelmet a közösségi médiában megosztott bejegyzésével, amelyhez egy videót is csatolt. Az író képfelvételek szerint a budapesti Westend bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában fedezte fel azokat a könyveket, amelyeket átlátszó fóliával vontak be, így csak az elő- és hátlapjuk látható, de fellapozni, beleolvasni nem lehet.

Fotó: kecsup.hu

Az MCC-hez tulajdonában lévő kiadóvállalat a telex.hu-nak megerősítette, hogy az eredetileg gyermekvédelmi céllal létrehozott, de főként melegellenes törvényként elhíresült rendelkezés miatt fóliáznak be egyes könyveket.

Mint emlékezetes a kormánynak 2021-ben, egy alapvetően a pedofil bűnelkövetők ellen létrehozott jogszabályba sikerült utólag belecsempésznie azt a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítést, amely alapján a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítják be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

A kecskeméti Libri boltokban is megjelentek a fóliázott könyvek. Fotó: kecsup.hu

Büszkeség és balítélet

Mi sem szemléltetni jobban a nemrég kormányközeli tulajdonba került kiadóvállalat humorát, függetlenségét, szervilitását, mint az, hogy éppen a az idei Budapest Pridera (a melegbüszkeség, az LMBTQ emberek társadalmi egyenlőségét, láthatóságát, valamint önazonosságát szorgalmazó szemlélet és az elérésére törekvő mozgalom) időzítették ezt az intézkedést.

Hasonló cikkünk:  Kiképzési repüléseket végeznek Kecskemét felett

Szervezetlen, egységtelen, de a miénk

A kecsup.hu végigjárta a kecskeméti Libri könyvesboltokat, ahol szintén belebotlottunk a fóliaburokkal ellátott könyvekbe. A keresgélés során megállapíthatóvá vált, hogy a bevezetés azonban nem egységes, boltonként változó, hogy van-e egyáltalán fóliázás, és ha igen, akkor mely könyveket érinti. A Libri Telexnek tett nyilatkozata szerint a kínálatban egyelőre semmilyen változás nem történik a törvény miatt, tehát továbbra is minden könyv elérhető, ami eddig. Lényegi változás azonban a kihelyezés helye és módja, tehát egyes kötetet más kategóriába kerülnek át, mások pedig fóliaburkát fóliaburkot kapnak.

Boltonként változó, hogy van-e egyáltalán fóliázás, és ha igen, akkor mely könyveket érinti. Fotó: kecsup.hu

Mindent szabad, ami nem tilos

Vajon milyen hatással lehet hosszútávon, ha a hazai könyvpiac felét uraló Libri tabusítani kezd? A most lehivatkozott törvény előírásai már így is ellentmondásos helyzetbe hozták a vidéki könyvesboltok jelentős részét. Ugyanis azokban a boltokban, amelyek iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni LMBTQ témájú könyveket. Márpedig a kisvárosok központosítottsága miatt általában nagyon közel vannak egymáshoz az iskolák, a templomok és a könyvesbolt is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...