fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Közel 150 tanárt és tanítót keresnek Bács-Kiskunban, szeptemberben fontos döntés vár a pedagógusokra

- Advertisement -

Jelenleg közel 100 tanárt és tanítót keres most a Kecskeméti Tankerületi Központ, ebből kifejezetten Kecskemétre körülbelül ötvenet. Bács-Kiskunban pedig nagyjából 150 betöltetlen pedagógusi állás lehet július végén. Pontos összehasonlítást nehéz tenni, de ez a szám biztosan meghaladja a korábbi nyarakat. Nyilván a pedagógusok zöme a tanszünetben vált munkahelyet, vagy megy nyugdíjba, de valószínű, hogy többen most hagyják el végleg a pályát.

Július 4-én fogadta el az Országgyűlés 136 kormánypárti igen szavazattal a „pedagógusok új életpályájáról” szóló törvényjavaslatot, amit a köznyelv státusztörvényként ismert meg, a kritikusabb szakszervezetek pedig bosszútörvénynek neveznek. A köztársasági elnök két nap múlva alá is írta és ki is hirdette.

A státusztörvény előírásait négy lépcsőben vezetik be. A Társaság a szabadságjogokért tájékoztatója szerint a pedagógusok számára a legfontosabb dátum 2024. január 1. – ettől az időponttól alakul át a jogviszonyuk köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá, ha korábban nem jelezték azt a szándékukat, hogy nem kívánják az átalakulást. További fontos dátum a 2023. szeptember 15-29. közötti időszak, mert ekkor kell jelezni azt, ha a pedagógus nem kíván az új státuszban dolgozni (ha ez a helyzet, akkor fel fogják menteni, vagyis a jogviszonya megszűnik).

Idén szeptember 1-jétől lép hatályba a köznevelési törvényt érintő legtöbb változás, január 1-jétől él az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszony és az erre vonatkozó összes szabály (pedagógus ellenőrzése, le- és felmondási idők, továbbképzési kötelezettség stb.). 2024. július 1-jétől hatályosak az elektronikus ügyintézésre vonatkozó szabályok, vagyis az ügyfélkapun keresztül zajló kommunikáció a pedagógussal.

„A törvény a pedagógusok kötelező heti óraszámát 24-ben határozta meg, ez nyilván kedvez azoknak, aki eddig 26 kötelező órával dolgoztak, nekik ez könnyítés. Akiket viszont eddig az intézményvezető 22 órában tudott beosztani, ők plusz két órával kell hogy számoljanak. Az a kérdés, az egyes iskolákban hogyan viszonyul egymáshoz a két csoport létszáma, át tudják-e venni egymás óráit. Szakos tanároknál, akikből egyébként is nagyobb a hiány, nehezebb a helyzet. De ez a tényező mindenképpen befolyásolja az üres álláshelyek számát” – mondta el Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Bács-Kiskun megyei elnöke a KecsUpnak.
Hangsúlyozta, a tanárok, tanítók általában nyáron keresnek állást, hiszen figyelnek arra, hogy végigvigyék a tanévet. Ezért a tanszünetben természetszerű, hogy több az üres pedagógusi státusz. Nyáron szoktak megtörténni a nyugdíjazások is, ez is emelheti az álláshelyek számát, bár a nyugdíjas pedagógusokat ma már gyakran visszahívják óraadónak. Az iskoláknak könnyebbség – egyben sokat elárul a kritikus helyzetről -, hogy a korábbi 10 óra helyett akár 14 órában is lehet a nyugdíjasok tanárokat továbbfoglalkoztatni.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

Kajtár Hajnalka kérdésünkre hozzátette, nincsenek hivatalos adatai arról, hány kollégája élt eddig a közalkalmazotti jogviszonyról való rendkívüli lemondással, magyarán hányan hagyták el a pedagógus pályát a státusztörvény elfogadása miatt, találgatásokba pedig nem kíván bocsátkozni.

A Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja (https://kozszolgallas.ksz.gov.hu), ahova fel kellene tölteni minden meghirdetett pedagógus pozíciót is, közel egy hétig nem működött. Múlt héten mi is többször hiába mentünk fel rá, a következőt láttuk „Az oldal nem működik” és „A webhely nem érhető el”.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

Végül július 28-án, pénteken ismét használható volt, bár sokszor lefagyott, és hétfőn is több alkalommal hiába próbáltunk szűrni.

Azt mindenesetre sikerült kiderítenünk, hogy hány hirdetése van fent jelenleg Bács-Kiskun három tankerületi központjának (korábban a tizenegy megyei tankerületet három központba vonták össze).

A Kecskeméti Tankerületi Központ – ehhez tartoznak a megyeszékhely és környékének általános iskolái és gimnáziumai mellett Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa és Tiszakécske és a környező kisebb települések intézményei – hétfőn összesen 71 tanári állást hirdetett, ebből 35 van kecskeméti iskolákban. Érdekesség, hogy múlt héten még csak 45 tanárt keresett a tankerületi központ, tehát az elmúlt napokban sok új üres pozíció került fel. 27 tanítói álláshirdetést is találtunk a Kecskeméti Tankerületi Központra szűrve, van, amelyikkel egyszerre kettő vagy akár három tanítót keresnek – tehát a 27 igazából inkább 35 fő.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti Mercedes-gyárban robotot tesztelnek az alacsony képzettséget igénylő feladatokhoz

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

A teljesség igénye nélkül, néhány kiragadott példa: keresnek tanítót Bugacra, Kunszállásra, Városföldre, Kecskeméten például a Magyar Ilona Általános Iskolába, a Rákócziba, a Vásárhelyibe, Kadafalvára, Méntelekre. Kémia-biológia-bármely szakos tanárt Fülöpjakabra, angol-német szakos tanárt a kecskeméti Zrínyibe, magyar-bármely szakos középiskolai tanárt a tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnáziumba, matematika és bármely szakos tanárt Méntelekre. Nemcsak a matematika és fizika szakos tanárokat várják sok iskolában, hanem az angol és magyar szakosokat is. A legcifrább talán a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola hirdetése: itt fizika-kémia vagy fizika-matematika vagy kémia-matematika vagy fizika-technika szakos tanárt keresnek.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

A Bajai Tankerületi Központnak 10 tanítói és 12 tanári hirdetése volt fent a portálon, míg a Kiskőrösi Tankerületi Központ 19 tanárt keresett (tanítói állásokra itt hiába szűrtünk rá).

Ha összeadjuk a hirdetéseket, azt kapjuk, hogy jelenleg, a nyár közepén Bács-Kiskunban közel másfélszáz üres tanári-tanítói állás lehet, ennek körülbelül a harmada Kecskeméten. Tavaly augusztus végén készítettünk egy hasonló körképet, akkor húsz-harminc tanárt és tanítót kerestek még az iskolák az egész megyében. Most tehát úgy tűnik, sokkal több a betöltetlen pedagógus-állás. Persze még van egy hónap a nyárból, sok pályázat még nem zárult le, javulhat a helyzet. Több pedagógus név nélkül annyit mondott nekünk, most nem foglalkozik a témával, kivár, szeptemberben dönt majd, amikor megkapja a papírjait.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

A érintetteket ugyanis legkésőbb szeptember 15-éig tájékoztatni kell a jogviszony átalakulásáról. Ebben a tájékoztatásban szerepelnie kell, hogy melyek a státusztörvény legfontosabb szabályai és ezek mikor lépnek hatályba, továbbá az a tény is, hogy 2024. január 1. napján át fog alakulni a pedagógus jogviszonya köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá.

Arról is tájékoztatni szükséges a pedagógusokat, hogy a státusztörvény és a kapcsolódó jogszabályok alapján mi lesz az érintett várható munkaköre, munkaideje, besorolása, várhatóan mikor fog kezdődni a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonya, mennyi lesz a havi illetménye és rendszeres illetménypótlékai, az egyes feladatokért járó megbízási díja, mi lesz a munkavégzésének várható helye, határozott vagy határozatlan időre szól-e a jogviszonya (ha határozott, mikor szűnik meg), továbbá annak is, hogy mi történik, ha az érintett nem fogadja el az új státuszt és hogyan lehet jelezni, ha ezt nem kívánja elfogadni.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

A pedagógus a jogviszonyváltás előtt elért fokozatnál nem kerülhet alacsonyabb besorolásba, illetménye pedig nem lehet kevesebb, mint a törvényben előírt összeg.

Ha a pedagógus nem fogadja el a jogviszonyváltást, a tájékoztatást követően szeptember 15-29. között nyilatkozhat majd erről írásban. Ezt a nyilatkozatot nem lehet visszavonni. Ha a megadott idősávban a pedagógus nem nyilatkozott, akkor ezt utóbb már nem pótolhatja. Ez persze nem jelenti azt, hogy többé nem léphet ki az új jogviszonyból, csak annyit jelent, hogy ezt szeptember 29. után már csak az általános lemondási (felmondási) szabályok szerint teheti meg.

Forrás: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/

„Én nem látok most hatalmas felháborodást, legalábbis a megyében nem. Természetesen elmondják a kollégák, hogy mi nem jó, mi nem tetszik nekik, de nem látom jeleit, hogy nagyon nagy létszámban azt mondanák, ők most befejezik a tanítás. Hogy kell-e a szülőknek aggódniuk amiatt, hogy lesz-e elég tanár? Úgy gondolom, a nagyobb városokban nem, de ha egy kisebb település iskolájából elmegy például egy matematika vagy fizika szakos tanár, akkor az nagy gondot okozhat” – összegzett Kajtár Hajnalka.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...