fbpx

FRISS HÍREK

Lengett a tó Zab-széknél

- Advertisement -

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai különleges jelenségnek voltak a tanúi. Zab-széknél videóra is vették a tólengést, amikor is „a tóban lévő vizet a tartós, egy irányból fújó erős szél átnyomja a széliránnyal ellentétes partszakaszra, ahol a partot a hullámzás errodálja, alámossa.”

Mint írták egy Facebook posztban, a lengés hatására a szikes tó 30-40 centimétert is terjeszkedhet évente. Hozzátették:

„Örvendetes hír, hogy hosszú idő után ismét megteltek vízzel a felső-kiskunsági szikes tómedrek. A vízmélység átlagosan kb. 40 cm, ami még ugyan elmarad az ideálistól, de például a tavalyi évhez képest – amikor jóval kevesebb víz volt a tavakban – jelentős pozitív fejlemény.”

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából vízmintavételt is végeztek a felső-kiskunsági szikes tavaknál. A vizsgálat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézetével folytatott közös munkának a része, amely a tavak állapotának felmérését szolgálja.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Több mintát vettek a Büdös-szék, Böddi-szék, Kelemen-szék, Zab-szék- és a hozzájuk csatlakozó vízterek – Pipás-szék, Kis-rét – vizéből. A mintákat Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és Unyi Miklós vízügyi koordinátor vették, a vizsgálatokat pedig dr. Boros Emil fogja elvégezni a szikes jelleget adó fő tulajdonságok szerint. Szempont lesz a sótartalom által meghatározott vezetőképesség, a pH (kémhatás) és a víz zavarossága is.

via Kiskunsági Nemzeti Park/Facebook

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...