fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A magyar nyugdíjrendszert meg kell reformálni, de nem mindegy hogyan

- Advertisement -

A Szeretlek Magyarország Farkas András nyugdíjszakértővel beszélgetett azzal kapcsolatban, hogy felreppent a hír, miszerint a kormány esetleg nyugdíjkorhatár-emelést tervez. Az állítás egy 2025-ben életbe lépő, a nyugdíjrendszert jelentősen módosító jogszabály kapcsán született, azonban a Pénzügyminisztérium cáfolta ezt.

2040 körül jön el az az állapot, amikor nagyon megnehezedik a nyugdíjrendszer finanszírozása, ha a jelenlegi feltételek maradnak, amik most. A nyugdíjguru szerint a korhatáremelés ma még nem aktuális.

Azok, akik 1973 és 1977 között születtek – vagyis a Ratkó-unokák nemzedéke -, 2040 körül mennek majd nyugdíjba, ők az utolsó nagy létszámú korosztály Magyarországon. Amikor majd 65 éves korukban nyugdíjba vonulnak, komoly gondot fog okozni, tehát akkor biztosan emelni kell a korhatárt.

Két dolgon kellene változtatni most a nyugdíjszakértő szerint, hogy nagy mértékben javuljon a nyugdíjrendszer:

  • meg kellene reformálni az inflációhoz kötött nyugdíjemelést,
  • és létre kellene hozni a foglalkoztatói nyugdíjpillért.

Jelenleg a nyugdíjemelés kizárólag az inflációhoz kötött, ez pedig sok méltánytalanságot okoz. Amikor az átlagkereset növekedése meghaladja az infláció növekedését, a nyugdíjak automatikusan relatíve egyre kisebbek lesznek az átlagkeresetekhez képest. Az ebből fakadó elszegényedést úgy lehetne megfogni, hogy a nyugdíjemelés során lenne egy külön elem a rendszerben, ami lehetővé tenné, hogy attól is függjön a nyugdíjemelés, hogy melyik évben állapították meg az érintett személynek a nyugdíját – véli a szakértő.

Hasonló cikkünk:  Cegléden elfelejtettek elkölteni 650 millió forint pályázati pénzt, 1 milliárd lehet a hanyagság ára

Minden európai uniós államban működik a foglalkoztatói nyugdíjpillér, kivéve Magyarországon. A bevezetés felé tett első lépés lehetne az önkéntes nyugdíjpénztári tagság munkáltatói támogatását szochómentessé tenni, ezáltal a munkáltatók is érdekeltté válnának a dolgozóik nyugdíj-megtakarításainak támogatásában.

Szó esett még az egészségben várható élettartamról is. A magyar középkorú férfiak halálozása Európában az egyik legrosszabb adat, a 40–60 év közötti férfiak halálozása nagyon magas. Ha ezen sikerül javítani, az nagyon sok mindent megváltoztathat, például a magyar lakosság fogyását is mérsékelheti, amit elég drámaian mutat be a tavalyi népszámlálás első jelentése is.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...