fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Egyre kevesebb készpénzt tartunk magunknál

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Bank közzé tette a július végi adatokat, amikből kiderül, hogy még mindig több készpénz van az embereknél, mint a tavalyi kampányosztogatás előtt, de hónapról hónapra egyre kevesebb marad.

Júniushoz képest 20 milliárd forintos csökkenés tapasztalható, a tavaly decemberi csúcsnál pedig 401 milliárddal kevesebb készpénzt tartanak maguknál a magyarok, összesen 8010 milliárd forintot.

A kormány és az MNB sokáig sikertelen volt abban, hogy rávegyék az embereket arra, ne készpénzben tartsák a megtakarításaikat. Vegyenek például állampapírt, de az infláció ellen, vagy annak hatásának csökkentésére logikus lenne bankba tenni, vagy egyáltalán bármibe befektetni. 2015 elején például még csak 3700 milliárd forint készpénz volt a lakosságnál, 2019 elejére már több, mint 6000 milliárd, tavaly februárban pedig 7895 milliárd.

Hasonló cikkünk:  Az egészségügyi államtitkárt nem hatották meg a lakossági panaszok az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban

Gyorsan felugrott ez a szám 8300 milliárd forint fölé, amikor jött a választás előtti osztogatás, majd maradt is ott sokáig – pedig a huszonöt éve nem látott nagyságú infláció elvitte a készpénz értékét.

Idén viszont már lassan, de biztosan hónapról hónapra csökken a készpénzmennyiség. Ennek egyik oka, hogy az elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, és az is az okok között van, hogy sokan egyszerűen felélik a megtakarításaikat.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...