fbpx

FRISS HÍREK

Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

- Advertisement -

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a Népszavának nyilatkozva figyelmeztet arra, hogy az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire nem vonatkozik a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényről szól, vagyis csak a közalkalmazottakra érvényes, akik a gyermekvédelmi rendszerben az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. Meleg szerint a gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ez azonban még nem történt meg.

A lap kiemeli, hogy a tavaly nyári adatok szerint a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka pedig egyéb, nem állami fenntartásban működik.

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint tesztelni fogják a gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai alkalmasságát. A péntektől hatályos rendeletet már a mostani pályázatoknál is alkalmazni kell.

A friss módosítás szerint gyermekotthont működtető intézmény, gyermekotthon, nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé, nevelőszülői hálózat szakmai, valamint javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé az nevezhető ki, aki hozzájárul a pszichológiai alkalmassági vizsgálat elvégzéséhez és az ahhoz szükséges személyes adatai kezeléséhez, majd a vizsgálaton alkalmasnak minősítik.

Hasonló cikkünk:  Alekszej Navalnij özvegye is üzenni fog március 15-én

Szakmai protokoll is készül a pszichológiai vizsgálathoz: lesznek személyiségtesztek, intelligenciatesztek, papíralapú vagy műszeres figyelemvizsgálatok, kompetenciavizsgálatok, valamint ezen vizsgálatok kombinációja, amennyiben a vizsgált pszichológiai állapota indokolja. A teszteket a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumban végzik majd.

A személyiség egészével kapcsolatos elvárások között szerepel az is, hogy a pályázó „élettörténete mentes a szexuális devianciáktól.”

Meleg Sándor elmondta a lapnak azt is, hogy a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Viszont a kormányrendelet a pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjét is. Hozzátette: az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét nem az igazgatók követik el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...