fbpx
26.7 C
Kecskemét
2023. szeptember 21., csütörtök

FRISS HÍREK

A növényeket jelölő címkék hasznossága

A növényjelölő címke nélkülözhetetlen a kertészetekben, hiszen az itt kapható növények jelölése alapvető (és kötelező) feladat. Ezen kellékanyagok teszik lehetővé, hogy az oltványokat, cserjéket, fákat egyértelműen és tartósan azonosítani lehessen.

A növény jelölő címke bizalmi árucikkeket jelöl

A növényeket jelölő szalag (növényjelölő szalag) olyan kellékanyag, ami több más mellett az Etikett-Címke-Shop megoldásai közt is szerepel. Speciális tulajdonságainak köszönhetően lehetővé teszi a kertészeti termékek nyomonkövethetőségét. Miért fontos ez? 

A kertészeti ágazat egyik felelősségteljes területe a különböző ültetési anyagok előállítása, a faiskolai, szőlőiskolai termelés. A megvásárolt gyümölcsfák és oltványok sok évre határozzák meg kertjeink termőképességét, környezetünk minőségét – nem véletlenül mondjuk, hogy az esetükben bizalmi árucikkről van szó. A szaporítóanyag-termelő kertészek szakértelme és megbízhatósága kulcskérdés a siker elérése érdekében. 

Rendeletek szabályozzák a kertészeti termékek előállítását és forgalmazását

A hatóság az előállítás teljes folyamatát nyomon követi. Az ágazatra vonatkozó rendeletek olyanok, hogy a növényeknek az EU minden tagországában azonos követelményeknek kell megfelelniük. A folyamat végén a növényre felhelyezett növényjelölő címke lesz a hatósági ellenőrzések és az azok alapján garantált minőségi tanúsítás bizonyítéka. Azaz nemcsak jelölni fogja a növényt, hanem biztonságot is ad a vásárlók részére.

Hasonló cikkünk:  Idegen teknősfaj jelenthet veszélyt a hazai mocsári teknősre

A szaporítóanyag előállítása olyan több szereplőből álló szaporítási rendszert alkot, ahol az ellenőrzések kiterjedhetnek a folyamat minden elemére. Az ellenőrzés összetett: kezdődik a fajta minősítésével, a fajtaregisztráció rendszerével, a termelők nyilvántartásba vételével, majd folytatódik a szaporító alapanyagok termelésére használt anyanövények, törzsültetvények ellenőrzésével, valamint az árutermelő faiskolai táblák tételeinek ellenőrzésével.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor utazásai másfél év alatt félmilliárd forintba kerültek

Mi szerepeljen a növényjelölő címkén?

A növényjelölő címkén vagy szalagon szerepelnie kell:

 • A faj, a nemes és az alanyfajta nevének,
 • A termelő faiskola megnevezésének és növényegészségügyi regisztrációs számának,
 • A növényútlevél feliratnak,
 • A kategóriának,
 • A növény egészségügyi állapotának (ami lehet vírusmentes, tesztelt vagy tünetmentes),
 • A címke sorszámának, 
 • Az Európai Uniós zászlónak.

Milyen főbb jellemzői vannak a növényjelölő címkének?

 • Pontos tájékoztatást nyújt a vásárlóknak az adott növényről – a nevéről, áráról, esetleg a gondozásával kapcsolatos tudnivalókról.
 • Ellenáll a nedvességnek és a fizikai hatásoknak – a rajta szereplő információk sokáig olvashatóak.
 • Megbízható jelölést garantál a növényeknek, a cserjéknek, a fáknak, az oltványoknak.
 • Mivel kivételesen erős műanyag alapanyagból készül, képes ellenállni az időjárási viszontagságoknak is.

Amennyiben kertészeti termékek előállításával, forgalmazásával foglalkozik valaki, célszerű a növényjelölő címke rendszeres és előírásszerű használatával élnie.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...