fbpx

FRISS HÍREK

A növényeket jelölő címkék hasznossága

- Advertisement -

A növényjelölő címke nélkülözhetetlen a kertészetekben, hiszen az itt kapható növények jelölése alapvető (és kötelező) feladat. Ezen kellékanyagok teszik lehetővé, hogy az oltványokat, cserjéket, fákat egyértelműen és tartósan azonosítani lehessen.

A növény jelölő címke bizalmi árucikkeket jelöl

A növényeket jelölő szalag (növényjelölő szalag) olyan kellékanyag, ami több más mellett az Etikett-Címke-Shop megoldásai közt is szerepel. Speciális tulajdonságainak köszönhetően lehetővé teszi a kertészeti termékek nyomonkövethetőségét. Miért fontos ez? 

A kertészeti ágazat egyik felelősségteljes területe a különböző ültetési anyagok előállítása, a faiskolai, szőlőiskolai termelés. A megvásárolt gyümölcsfák és oltványok sok évre határozzák meg kertjeink termőképességét, környezetünk minőségét – nem véletlenül mondjuk, hogy az esetükben bizalmi árucikkről van szó. A szaporítóanyag-termelő kertészek szakértelme és megbízhatósága kulcskérdés a siker elérése érdekében. 

Rendeletek szabályozzák a kertészeti termékek előállítását és forgalmazását

A hatóság az előállítás teljes folyamatát nyomon követi. Az ágazatra vonatkozó rendeletek olyanok, hogy a növényeknek az EU minden tagországában azonos követelményeknek kell megfelelniük. A folyamat végén a növényre felhelyezett növényjelölő címke lesz a hatósági ellenőrzések és az azok alapján garantált minőségi tanúsítás bizonyítéka. Azaz nemcsak jelölni fogja a növényt, hanem biztonságot is ad a vásárlók részére.

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

A szaporítóanyag előállítása olyan több szereplőből álló szaporítási rendszert alkot, ahol az ellenőrzések kiterjedhetnek a folyamat minden elemére. Az ellenőrzés összetett: kezdődik a fajta minősítésével, a fajtaregisztráció rendszerével, a termelők nyilvántartásba vételével, majd folytatódik a szaporító alapanyagok termelésére használt anyanövények, törzsültetvények ellenőrzésével, valamint az árutermelő faiskolai táblák tételeinek ellenőrzésével.

Mi szerepeljen a növényjelölő címkén?

A növényjelölő címkén vagy szalagon szerepelnie kell:

  • A faj, a nemes és az alanyfajta nevének,
  • A termelő faiskola megnevezésének és növényegészségügyi regisztrációs számának,
  • A növényútlevél feliratnak,
  • A kategóriának,
  • A növény egészségügyi állapotának (ami lehet vírusmentes, tesztelt vagy tünetmentes),
  • A címke sorszámának, 
  • Az Európai Uniós zászlónak.

Milyen főbb jellemzői vannak a növényjelölő címkének?

  • Pontos tájékoztatást nyújt a vásárlóknak az adott növényről – a nevéről, áráról, esetleg a gondozásával kapcsolatos tudnivalókról.
  • Ellenáll a nedvességnek és a fizikai hatásoknak – a rajta szereplő információk sokáig olvashatóak.
  • Megbízható jelölést garantál a növényeknek, a cserjéknek, a fáknak, az oltványoknak.
  • Mivel kivételesen erős műanyag alapanyagból készül, képes ellenállni az időjárási viszontagságoknak is.

Amennyiben kertészeti termékek előállításával, forgalmazásával foglalkozik valaki, célszerű a növényjelölő címke rendszeres és előírásszerű használatával élnie.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...