fbpx

FRISS HÍREK

„A sport az egyetlen olyan eszköz, ami felkészít az igazi életre”

- Advertisement -

Bár egész gyermekkorát végig kísérte a versenyszerű sport, mára amatőr szinten űz több sportágat. Kezdetben pedagógusnak tanult volna, de hamar lemondott róla, inkább a kereskedelemben futott be karriert. Ma már felnőttképzéssel foglalkozik, illetve coachként és mentáltrénerként tevékenykedik, ügyfelei között az üzletemberek mellett utánpótlás és profi sportolók is megtalálhatók. Borzai Lászlóval beszélgettünk.

Az életének mely szakaszában és hogyan kezdett el kapcsolódni a sporttal?

Már az általános iskola alsó tagozatában is atletizáltam, és mivel egy sporthagyománnyal rendelkező iskolába jártam, ezért a felső tagozat testnevelő tanára is edzésre invitált. Akkor még szinte kötelezőnek számított, hogy edzésre és versenyekre jártak a diákok. Nem voltam egyébként kiugró tehetség, de azért voltak eredményeim megyei és országos szinten is. Ám engem igazából a labdajátékok vonzottak – a kosárlabda és a foci –, ezért egy idő után leigazoltam a városi serdülő foci csapat egyikébe. Egy ideig párhuzamosan atletizáltam és fociztam, s bár inkább az előbbiben voltam tehetséges, én mégis a foci mellett döntöttem. Ebből konfliktusom is lett az iskolában, mert a testnevelő tanárom az atlétikát preferálta inkább.

Nem bánta meg a választását?

Így utólag visszagondolva talán folytatnom kellett volna az atlétikát. A focit 19 éves koromig versenyszerűen, utána már csak amatőr szinten űztem. Utóbbi azóta is kitart, a mozgás az életem része lett. Foci, squash, kerékpár…ezeket szinte napi rendszerességgel csinálom.

Forrás: Kecsup.hu

Karrierje elején a kereskedelemben találta meg önmagát, majd a felnőttképzést választotta hivatásául, végül a tréneri-képzési pályán kötött ki. Hogy hogyan jött egyik a másikból?

A gimnázium után testnevelés-földrajz szakra szerettem volna jelentkezni, de a szüleim lebeszéltek. Akkoriban még nem is nagyon szerettem tanulni, így nem is nagyon erőltettem a pedagógusi pályát. Fogtechnikusnak tanultam, majd 5 évet el is töltöttem ebben a szakmában. Egy idő után viszont éreztem, hogy ez nem egészen az, amit csinálni szeretnék és elkezdtem jelentkezni kereskedelmi cégekhez. Nagyon vonzott az üzletkötői pozíció, fel is vettek egy céghez. Nagyon meg is szerettem a területet, 17 évet töltöttem ebben az iparágban, pár évet vezetői pozícióban.

Ezután a felnőttképzés területén helyezkedtem el, ezen időszak alatt nagyon sokféle helyzettel, szituációval és emberrel találkoztam, rengeteg élménnyel, tudással, tapasztalattal gazdagodtam. Először csak hobbiból, később már tudatosan kezdtem vizsgálni a helyzeteket, kapcsolatokat, embereket. Ezek az élmények arra inspiráltak, hogy ebben a témában jobban elmélyedjek és jelentkeztem a Szent István Egyetemre ahol andragógus (felnőttképzési szakember) diplomát szereztem, majd később tréneri pálya felé szakosodtam. Minden olyan téma érdekel, ami az emberrel kapcsolatos, hiszen a mindennapi életben is elengedhetetlen a jó ön- és emberismeret. A kedvenc témáim a sport, a motiváció és a személyiségfejlesztés. Számomra nagyon fontos, hogy a megélt és megtapasztalt tréningek, képzések eredményeit a sportban és az üzleti életben is hasznosítsák az emberek. Ez a két terület nagyon sok hasonlóságot mutat. Azért is bíztatom a fiatalokat, hogy sportoljanak, mert a mai világban szinte az egyetlen olyan eszköz, ami felkészít az igazi életre. A sport megedz és megtanít elviselni a kudarcokat, pofonokat.

Hasonló cikkünk:  Fiktív Shakespeare történetet mutattak be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

Vannak további tervei a fejlődésre?

Folyamatosan tanulok, képzem magam. Diplomát szereztem sport coachként, így már nemcsak üzleti ügyfelekkel dolgozom, hanem utánpótlás és profi sportolókkal, sőt egyre többen keresnek meg a life témában is. Most szeptembertől pedig a Szegedre jelentkeztem az egyetemre, ahol mentálhigiénét fogok tanulni.

Jelenleg kikkel dolgozik együtt, és hogyan segíti az önhöz fordulókat?

Egy budapesti felnőttképzési céggel, a Fürkész Holding Kft.-vel dolgozom együtt. Nagyon elhivatott és profi csapat, akik elkötelezettek az emberi erőforrás fejlesztésében. Elsősorban a szervezetfejlesztés és tréning a profilunk, én azonban trénerként és az értékesítési terület képviselőjeként is tevékenykedem. Számos multi és középvállalat szavazott már bizalmat nekünk, így elég komoly referenciákkal rendelkezünk.

Forrás: Kecsup.hu

Ezen kívül coachként és mentáltrénerként is dolgozom, az ügyfeleim közt megtalálhatóak gyermekek, utánpótlás sportolók, profi és válogatott sportolók, de nagyon sok ügyfelem érkezik a civil szférából is.

A tréningek és képzések során a Fürkész Holding Kft. és jómagam, abban tudunk segíteni a résztvevőknek, hogy megtalálják önmagukban a zsenialitásukat és ezt a tehetséget kibontakoztatva, megtalálják helyüket a vállalatuknál vagy akár a magánéletükben és így megvalósítsák céljaikat, terveiket, vágyaikat.

Mi a legfőbb célja a karrierjében, van-e esetleg valamilyen álma, amit szeretne elérni?

Több célom és vágyam is van természetesen. Ezt felsorolni is nehéz lenne, de elsősorban boldog ember szeretnék lenni, aki azt csinálja, amit szeret. Ezt úgy érzem sikerült elérnem, igaz, több mint 15 évet dolgoztam érte.

Egyszer olvastam egy pszichológusok által elvégzett kutatásról, amiben arra keresték a választ, hogy milyen céljaik vannak a boldog embereknek. A következőkre jutottak:

  • élethosszig tartó, akár az életen is túlmutató céljaik vannak;
  • a másik ember boldogságára törekszenek;
  • belső motiváció hajtja őket;
  • nem anyagi jellegű, hanem eszmei céljaik vannak.

Én ezek alapján igyekszem élni az életem, és úgy érzem, megtaláltam azt, amire születtem, amiben tehetséges vagyok. De, hogy konkrétabb legyek, nagyon szeretnék egyszer a magyar labdarúgó-válogatott mellett dolgozni.

(X)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...