fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Milliós tiszteletdíjakért ülnek össze kéthavonta a vagyonkezelő alapítványok vezetői

- Advertisement -

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők, vagyis a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok – számolta ki a 24.hu az alapítványok által beadott éves beszámolókból.

2022 volt az első teljes év, amikor mind a 35 vagyonkezelő alapítvány működött, így most kaphatunk valódi képet arról, hogy mennyi pénzt is visznek el. Minden alapítványban öt kurátor és három fb-tag van, átlagosan közel egymillió forintos havi juttatásban részesülhettek – az összesen 280 millió forint. A többségében a kormánypártokhoz kötődő vezetőknek csupán annyi a kötelezettségük, hogy kéthavonta megjelenjenek a testületi üléseken.

Lényegében miattuk keményített be Brüsszel, és végül az Európai Tanács tavaly decemberi határozatában megtiltotta az uniós intézményeknek, hogy bármilyen kötelezettségvállalásra szerződjenek ezekkel az alapítványokkal, vagyis elzárták előlük az uniós forrásokat. A döntés legfőbb kárvallottjai az alapítványú fenntartású egyetemek lettek, amelyek így a jelen állás szerint elesnek a Horizont- és az Erasmus-programokból származó pénzektől és ösztöndíjaktól.

Az alapítványokból távozó miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, kormánymegbízottak és miniszteri biztosok csak idén februárban adták vissza a kuratóriumi megbízatásukat. Addig is összesen 3 milliárd 152 millió forintos kifizetésből részesültek. A távozásuk nem oldotta meg az egyetemek problémáját, mivel még így is jócskán maradtak politikusok az kuratóriumokban, emellett a rendszerszintű anomáliákat sem orvosolták.

A Mathias Corvinus Collegiumnál landolt a legtöbb pénz, összesen 262 millió forintot fizették ki az alapítvány vezetőinek. Ez azt jelenti, hogy a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok átlagosan több mint 2,5 millió forintnyi tiszteletdíjat kapnak havonta.

A Testnevelési Egyetemé volt a legjobban fizető hely az egyetemi alapítványoknál 184,4 millió forinttal. A részletesebb adataik szerint a kuratóriumi tagok 2,4 milliót vehettek fel átlagosan havonta, az fb-tagok pedig 1,1 millió forintot.

Nem sokkal marad el ettől a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány sem, ahol összesen 173 millió forintnyi juttatást biztosítottak a vezető tisztségviselőknek.

Két olyan vagyonkezelő alapítvány van, amelyben a kurátorok és az fb-tagok nem veszik fel a fizetésüket, az egyetemiek közül egyedüliként a Csányi Sándor OTP-vezér által vezetett Soproni Egyetemért Alapítvány tartozik ide. A másik a Közép-európai Oktatási Alapítvány.

Hasonló cikkünk:  A harmadik hatalmi ágban dolgozók együtt kongatják a vészharangot

Van két vagyonkezelő alapítvány, ahol csak egy-egy kurátor vesz fel fizetést. Az egyik a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, ahol főigazgatóként részesül 3,2 millió forintos havi díjazásban az egyik kuratóriumi tag, Pacsay-Tomassich Orsolya, aki az előző ciklusban államtitkárként szolgált a kuratóriumi elnök, Magyar Levente külgazdasági és külügyiminiszter-helyettes mellett. A másik a sajátos helyzetű Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet Áder János alapított még köztársasági elnökként.

A legtöbb pénzt főigazgatóként Schmidt Mária kapta a beszámolók szerint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól. A korábbi kormánybiztos – akinek a vagyonát 43 milliárd forintra becsülte az idén a 100 leggazdagabb magyart összesítő kiadvány – összesen 54,9 millió forintot vehetett fel, ami havi bontásban 4,6 millió forintra jön ki.

A tiszteletdíjakon túl hatalmas vagyont is kaptak ezek az alapítványok az államtól: 2021 decemberében az összvagyonuk 1617 milliárd forintot tett ki a lap számításai szerint, amely értékpapírokban, bankbetétekben, állampapírokban, ingatlanokban, vagy üzletrészekben testesült meg.

Ez egy év alatt több mint 700 milliárddal növekedett: 2323 milliárd forintra. Ez részben az újabb állami vagyonjuttatásoknak köszönhető, de az állampapírok után kapott kamatokból is milliárdos hozamot tudtak elérni, valamint több alapítványnak is milliárdos jövedelme származott olyan osztalékokból, amelyek korábban a költségvetést gyarapították.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...