fbpx

FRISS HÍREK

Elektromos autókat kapnak a tankerületek

- Advertisement -

Örülhetnek a tankerületi központok és vezetőik, ugyanis 126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a számukra. A Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium szerint ezt a forrást másra nem lehetett elkölteni.

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek” – írta a Klebelsberg Központ. Hozzátették, hogy ezt a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal.

Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni – válaszolta a Klebelsberg Központ arra a kérdésre, hogy miért volt indokolt ez a beszerzés, miközben a pénzhiány miatt számos iskola lepusztul, és a tanárok fizetésemelésére sem jut elég forrás.

Arra a kérdésre, hogy ezekből az autókból kapnak-e személyes használatra a tankerületi vezetők, azt válaszolták: A fenntartói feladatok ellátásához lehet ezeket használni, nem személyes használatra kapják a tankerületi vezetők.

A tankerületek számával megegyező töltőpontot, összesen hatvan darab épül majd meg, így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói – írta az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium.

Hasonló cikkünk:  Kezdődik a grillszezon, érdemes beszerezni minden szükséges eszközt!

Indoklásukban leírták:

„A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak. Az Energiaügyi Minisztérium a közlekedés zöldítése érdekében támogatja a fontos közfeladatot ellátó szervezeteket, intézményeket is a tiszta és csendes elektromos járművek megvásárlásában. A tárca a kizárólag zöldítési célokra fordítható kvótabevételek terhére biztosít forrást.”

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” – jelezte az Energiaügyi Minisztérium.

A 41 kisteherautót már másfél éve beszerezték, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...