fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Kevés zöldfelület jut a kecskemétiekre, a cél a zöldterület és lombkorona-fedettség növelése 

- Advertisement -

Mindaddig növelniük kell a városoknak a zöldterületeik nagyságát, amíg a megfelelő szintet el nem érik, erről állapodott meg a városi ökoszisztémák védelmében még november 9-én az Európai Tanács elnöksége és az Európai Parlament. Arról is döntöttek, hogy a természet helyreállításáról szóló rendelet hatálybalépése és 2030 vége között a városi zöldterület és a városi lombkorona-fedettség ne csökkenjen nettó mértékben, kivéve abban az esetben, ha a városi zöldterület aránya már meghaladja a 45 százalékot. Mindkét célkitűzés érinti Kecskemét városát, ahol már most is problémát okoz a zöldterület alacsony szintje. Az egy kecskemétire jutó zöldterület nagysága 6,82 négyzetméter, ami jóval elmarad a WHO által minimumként meghatározott 9 négyzetméter/fő értéktől.

Az EU olyan intézkedések bevezetését célozza meg, amelyek révén 2030-ig az unió szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százaléka, 2050-ig pedig az összes helyreállításra szoruló ökoszisztéma helyreállna. Ehhez jogilag kötelező erejű kötelezettségeket is megállapítanak, melyek kiterjednek a mezőgazdasági földterületektől kezdve az erdőkig és a tengeri, édesvízi és városi ökoszisztémákig.

Miután az EU rendelete hatályba lép, Kecskemétre is fontos feladatokat ró majd a leromlott állapotú élőhelyek helyreállítására és az összefüggő zöldterületek növelésére vonatkozóan, amit a készülő városi településrendezési terv (TRT) is alátámaszt. A közgyűlés ősszel egyszer már napirendre tűzte volna az egész várost átfogó rendezési tervet, de azt végül összetettsége miatt további egyeztetésekre utalta vissza. A Kecskeméti Városfejlesztő Kft. által készített több száz oldalas dokumentum – sok egyéb más mellett – nagy terjedelemben foglalkozik a helyi zöldfelületekhez kapcsolódó problémákkal és kihívásokkal.

A városban jelentkező gazdasági-, lakó-, intézményi-, infrastrukturális (út, közmű, parkolás, stb.) és energetikai (pl. napelemfarmok) térigények jelenleg nagyon megnehezítik a mind erőteljesebben jelentkező zöld- és vízfelület fejlesztési szükségleteket, melyek azonban kulcsszerepet tölthetnek be a jövő ökológiai alapú, fenntartható és klímatudatos városfejlesztésében.” – olvasható a TRT tervezetben, mely javaslatot is tesz arra, hogy milyen intézkedéssekkel tehető élhetőbbé a város.

Kecskeméten és közvetlen környezetében ki kell bővíteni a makro- és mikrokörnyezet kedvező alakításához nélkülözhetetlen összefüggő zöldfelületi, ökológiai hálózatot, hiszen a városnak nincs jelentős, magas ökológiai értéket képező természeti környezete, amely a belterületi zöldfelületek kondicionáló hatását nagymértékben erősíthetné.” A zöldfelületek mértékét tehát azért is szükséges növelni, hogy a nyári időszak egyre inkább elhúzódó hőhullámait könnyebben elviseljük. Valamint azért, mert a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklése, illetve az ahhoz történő alkalmazkodás erősítése érdekében megkerülhetetlen a városi jól léthez a parkok, a közjóléti erdők, a zöldtetők, a zöld térfalak és minden természetalapú megoldás alkalmazása. Főleg annak ismeretében, hogy

az egy kecskeméti lakosra eső zöldfelület mértéke 6,86 négyzetméter, ez pedig alig közelíti meg a WHO által minimumként meghatározott 9 négyzetméter/fő értéket.

A helyzet megfordítása céljából az elmúlt években történtek civil és céges, illetve állami és önkormányzati fásítási kezdeményezések. Az Országfásítási és a Településfásítási program keretében a kormány célja, hogy 2030-ig 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. A végrehajtásban közreműködik az önkormányzat és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészete is. A Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. az alapításának 25. évfordulóján (2020-ban) az Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet! lakossági fásítási akció keretében adományozott összesen 651 facsemetét magánszemélyeknek, civil szervezeteknek és intézményeknek. Néhány napja a Köffel Kft. ültetett el 800 darab erdészeti és 30 darab facsemetét a Szent István körúton.

Hasonló cikkünk:  Látogatók mehettek be a biomassza fűtőműbe, ahova 20 tonnánként érkezik a faapríték

Kecskeméti civilek a zöldben

A Zöld Küldetés Egyesület önkéntesei az elmúlt években sok tízezer facsemetét ültettek, hogy fák és erdők telepítésével érdemben növeljék a városi zöldfelületek méretét. A civilek nemcsak az ültetésben aktívak, hanem természetközeli megoldássakkal is igyekeznek felhívni a köz figyelmét a zöldítés fontosságára. Ma már mondhatjuk azt, hogy az országból Kecskemétre járnak tanulni, ha lakóközösségek esőkertet építenének.

Sok önkéntes vett részt a tavaszi ültetésekben / Fotó: Hraskó István

És építő kritikát is gyakorolnak a városi lombkorona-fedettség védelme érdekében – melyet az EU rendeletileg is előírna -, amikor azt látják, hogy Kecskeméten indokolatlanul visszametszett és megcsonkolt fákkal találkozunk az utcákon. Ehhez hasonló legutóbb akkor történt, amikor nyílt levélben fordultak a városvezetéshez és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez az 52-es főút mellett kivágásra megjelölt fák ügyében.

Küldetésük részének tartják azt is, hogy a gondolkodásban is változást érjenek el a zöldfelület-gazdálkodás terén. Még szűk körben ismertek azok a korszerű, természetes faápolási lehetőségek, amikkel a fák élettartama meghosszabbítható. A Zöld Küldetés Egyesület civiljei Sárga Csaba faápoló szakmérnök segítségével azon dolgoznak, hogy ismereteiket minél szélesebb körben kezdjék el alkalmazni.

Amit egyik kezünkkel elültetünk, a másikkal kivágjuk 

Mint látható, kezdeményezésekből nincs hiány, azonban a klímaváltozás helyben érezhető hatásai a helyzet fokozott súlyosságát mutatja. A készülő TRT ezért az összetett problémakezelésre hívja fel a döntéshozók és a fogyasztók figyelmét. Nem elég néhány száz facsemetét elültetni az utcák, a parkok, az ipari parkok egyik felében, miközben az utcák, a terek és az ipari parkok másik felében a túlzott beépítésekkel több zöldfelület szűnik meg. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében végzett aktivitás ezért a fák ültetésén felül megkívánja a meglévő parkjaink és erdeink védelmét és növelését, a csapadékvíz gyűjtését és hasznosítását. Ideértve azt is, hogy a belváros központi felületeit is vízáteresztővé tegyük és a vizet ne vezessük ki a városból.

Lakossági tüntetés a tölgyfáért az 52-es úton – 2022. szeptember 7. / Fotó: Zöld Küldetés Egyesület

Kecskemét várost sokan zöldnek gondolhatják, de az adatok mást mutatnak, még akkor is, ha az elmúlt öt évben valóban történt pozitív irányú javulás. 2008 és 2018 között 30,7 százalékkal csökkent a város közigazgatási határán belül az önkormányzati tulajdonú zöldfelületek kiterjedése a KSH adatai alapján. A városi zöldfelületek csökkenésében közrejátszott az újabb és újabb telkek beépítése, a külvárosban a lakóparkok épülése, újabb üzemek és gyárak felhúzása, főleg a város déli részén, de még a zöldmezős beruházások keretében megvalósuló naperőmű projektek is.

A TRT arra is figyelmeztet, hogy bőven van teendő a táj- és természetvédelem területén. A Kecskeméten fellelhető természeti területek és értékek foltszerű, mozaikos elhelyezkedése miatt ezek a területek veszélyeztetettek. Nemcsak fizikai károsodást szenvednek például beszántással, beépítéssel, hanem gondot jelent az özönnövények terjedése is (például selyemkóró, keskenylevelű ezüstfa).

Kanalas Imre és dr. Hoyk Edit geográfusok Kecskemét zöldfelületéről írt, a Forrásban megjelent tanulmányukban arra mutatnak rá, hogy amennyiben a területhasználat nem felel meg a természeti környezet által biztosított feltételeknek, például nem a talajadottságokhoz, klimatikus körülményekhez igazodik a mezőgazdasági termelés, tájhasználati anomáliáról beszélünk. Márpedig az elmúlt másfél évtizedben a tájhasználati anomáliák száma Kecskeméten és térségében növekedett, aminek egyik megnyilvánulása a zöldfelületek további visszaszorulása.

A Kecskemét előtt lévő kihívás egyetlen kérdésben abban ragadható meg, hogy a növekedés és a város élhetősége közti feszültség milyen módon fogja alakítani a helyi társadalom tagjainak mindennapjait. Ezért sem mellékes, hogy a város stratégiai dokumentumaiban megfogalmazott környezetvédelmi irányelvek csak leírt mondatok maradnak, vagy valóban ezek érvényesítésével valósulnak meg a beruházások.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...