fbpx
14.9 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A Mentőszolgálat főigazgatója fenyegetéssel motiválja a mentősöket az ügyeletek vállalására

- Advertisement -

Egyre több vármegye csatlakozik az ügyeleti rendszerhez, ahol elvárják a mentőorvosok és mentőtisztek jelentkezését a feladatokra. A Mentőszolgálat Főigazgatója belengette, hogy azonnali hatállyal megvonja azoknak a másodállásokra vonatkozó engedélyét, akik nem jelentkeznek – derült ki az RTL Híradóhoz eljutott levélből.

Az új ügyeleti rendszer lényege, hogy a mentőszolgálat diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt és kit utal ügyeleti központba. A modellt tavaly év elejétől folyamatosan terjesztették ki több vármegyére. A Mentőszolgálat szóvivője októberben az RTL-nek azt mondta, addig több, mint 140 ezer beteget láttak el az új rendszerben.

A levél szerint azonban több, azóta csatlakozó vármegyében ez nem megy gördülékenyen. Több mentőállomásról alig, vagy egyáltalán nem jelentkeztek az ügyeletből adódó többletfeladatra, ezért a főigazgató egyértelművé tette, hogy amennyiben nem lesz elég jelentkező a régióban az ügyeleti orvosi/mentőtiszti működtetéshez, akkor a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonják.

„Majdnem mindenkinek van másodállása, nekem is. És erre ugye szükség is van. Az OMSZ-os fizetés igazából arra elég, hogy egy hónapban ki tudjunk jönni belőle. De hogy félretegyünk, hosszú távon esetleg jövőt tervezzünk, arra nem” – nyilatkozta név nélkül egy mentődolgozó, aki szerint az engedélyek visszavonása a legtöbb kollégájának komoly anyagi veszteséget okozna.

Hasonló cikkünk:  A Spar panasszal élt az Európai Bizottságnál, Lázár megfenyegette az üzletláncot

Ráadásul egy új jogszabály szerint már nemcsak az orvosok, hanem – egy kötelezővé tett tanfolyam után – a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Egy másik levélben az szerepel, hogy „akik a januári határidőig nem teljesítik a képzési kötelezettséget, attól megvonják a 24 órás engedélyt február 1-től.” Ez az engedély teszi lehetővé számukra, hogy a fennmaradó szabadidejükben másodállást vállaljanak.

A szakszervezet elnöke elfogadhatatlannak tartja a január 5-én kiküldött levél hangnemét, a Mentődolgozók Szövetsége szerint pedig a Mentőszolgálat feladatai világosak.

„Lássuk be, ez azért nem igazán motiváló erő a mentődolgozóknak, amikor valamilyen megszólítást kap a munkáltatójától, amiben őt fenyegetik, szankciót helyeznek kilátásba, zsarolják majdhogynem. Én azt gondolom, ez nem a megfelelő kommunikáció a munkáltató részéről” – mondta Lengyel Tibor, a szövetség elnöke.

A levelekkel kapcsolatban az RTL kereste az Országos Mentőszolgálatot, de nem válaszoltak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...