fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Ukrán gyerekek tízezrei kerültek orosz átnevelőtáborokba, eddig alig pár százan jutottak vissza szüleikhez

- Advertisement -

Húszezer gyermeket rabolt el a szüleiktől, illetve árvaházakból, s küldött átnevelőtáborokba az Ukrajnát megtámadó Oroszország. A nyolc éve elfoglalt területekről oroszosítottak közül pedig akadnak, akik most egykori hazájuk ellen harcolnak – írja a HVG, utalva arra, hogy az oroszok és az ukránok között immár 10 éve tart a fegyveres konfliktus.

Röviden összefoglalva az történt, hogy Ukrajnában 2014 februárjában összeomlott a Moszkva-barát Viktor Janukovics akkori elnök hatalma, ahol átmeneti kormány került hatalomra. Moszkvában az eseményeket úgy értékelték, hogy reális veszéllyé vált az új, nyugatos ukrán kormány csatlakozása a NATO-hoz. Putyin orosz elnök ezután döntött úgy, hogy Oroszország elfoglalja a Krím-félszigetet, mely 1783 óta szolgál tengerészeti bázisként az orosz hadseregnek.

Gyakorlatilag harc nélkül foglalták el az oroszok a félszigetet, ami után viszont 2014 áprilisában az oroszbarát csoportok demonstrációi a Donbászban háborúvá fajultak az ukrán fegyveres erők és a magukat kikiáltott donyecki és luhanszki köztársaságok oroszok által támogatott szeparatistái között. A háború egész Ukrajnára akkor terjedt ki, amikor Oroszország hadserege 2022. február 24-én bombázni kezdte Kijevet, és azóta is harcban áll a két szláv állam.

Hasonló cikkünk:  Szájer József helyet kapott a Politico tablóján, amin a legemlékezetesebb európai képviselők szerepelnek

Írásában a HVG arról számol be, hogy Oroszország-szerte több mint 40 tábor működhet, s ezekben az invázió első évében több mint hatezer gyereket próbáltak meg átnevelni. A legtöbb ilyen központ a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krímben található. Ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) népirtás miatt vádat emelt Putyin, és gyermekjogi ombudsmanja, az ukrán gyermekek erőszakos áttelepítését szervező Marija Lvova-Belova ellen. Arról is olvashatunk továbbá, hogy Moszkva legszorosabb szövetségese, Belarusz is részt vesz az ukrán gyermekek elrablásában, legalább kétezer gyerek kerülhetett Belaruszon keresztül Oroszországba. Közülük eddig csak pár százat sikerült visszajuttatni Ukrajnába. A cikkben olvashatunk interjúkat az Ukrajnába visszatért gyerekekkel.

A teljes írás elolvasható a hvg.hu oldalán itt.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa még tavaly tett látogatást Ukrajnában, amelynek középpontjában az Oroszországba elvitt ukrán gyermekek emberi jogi helyzete állt. Sürgős intézkedést szorgalmaz az EU, amiről itt olvashat részletesen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...