fbpx

FRISS HÍREK

Harc nélkül vonultak ki az oroszok a stratégiai fontosságú Herszon városból

- Advertisement -

Pénteken bevonultak az ukrán csapatok a dél-ukrajnai Herszon városába, miután az oroszok több mint 30.000 orosz katonájukat vonták vissza a Dnyeper folyó keleti partjára. Az előrenyomuló ukránok csekély ellenállással találták magukat szembe, vagy egyáltalán nem ütköztek harcba, amikor visszaszerezték az egyetlen Oroszország által idén elfoglalt regionális fővárost.

Herszon megyében az oroszok még szeptember végén tartottak népszavazást az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról. Az eredmény nem volt meglepő, a szavazáson csak a megszállt területeken élők és az onnan származó, Oroszországban élő emberek vettek részt, akinek elsöprő többsége oroszpárti. A megszállt megyékől az ukrán lakosság tömegével elmenekült a térségből. Az ukrán hadsereg most Herszon megye egy részét, és annak is a központi városát, Herszont foglalták vissza az oroszoktól.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán jelentette be, elrendeli Moszkva erőinek visszavonulását. Szergej Szurovikin az orosz haderő ukrajnai parancsnoka a visszavonulást azzal indokolta, a kivonulás megmenti a civilek és a katonák életét. Ukrajna korábban arra figyelmeztetett, Oroszország visszavonulást színlelhet, hogy Ukrajnát városi harcba vonja. Kiderült azóta, hogy az orosz bejelentés nem félrevezetés, Herszon központjában az ukrán lobogókat már fel is vonták.

Herszon nyugati felét elhagyták az oroszok, több ezer négyzetkilométerről húzódtak vissza, köztük Ukrajna legjobb mezőgazdasági területeiről, amelyeket az invázió kezdete óta elfoglaltak.

Fotó: Twitter

A folyó két oldalán néznek egymással farkasszemet

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a stratégiailag fontos déli Herszon feladása milyen hatással lesz a háború további menetére. Potenciális csapást mérhet-e Vlagyimir Putyin elnök háborús erőfeszítéseire az, hogy most az ukrán erők visszafoglalták Herszont egészen a Dnyeper folyóig. Az ellenséges csapatok a folyó két oldalán mintegy 250 kilométeres szakaszon néznek egymással szembe a Zaporizzsja atomerőmű környékétől a Fekete-tengerig.

Hasonló cikkünk:  Vitát tartanak majd az EP-ben a kínai rendőrök magyarországi járőrözésével kapcsolatban

A keleti partra történő visszaköltözés megkönnyíti Oroszország számára a csapataik feltöltését és a mélységi védelem visszaszerzését. Az ukrán csapatok továbbhaladását a Dnyeper való átkelés nehezítheti meg, amely rendkívül széles és a város közelében lévő kevés hidak egyikét is felrobbantották a visszavonuló orosz katonák. Kár érte a vasúti hidat és a gátrendszert is.

A Darivka híd november 11-i kárainak áttekintése. Forrás: Műholdkép - 2022 Maxar Technologies / ISW

A herszoni csata még nem ért véget, az orosz erők új szakaszba léptek. A folyón túli erők rendben történő visszavonását és az ukrán erők késleltetését helyezhetik előtérbe – írta a Study of War szerda este.

Eközben az orosz rakétatámadások továbbra is súlyos károkat okoznak Ukrajna más városaiban. Az orosz erők szisztematikusan lövik a civil infrastruktúrát, amely nehezíti az otthonok fűtését és az egészségügyi ellátást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az infrastruktúra 40 százaléka vagy megsemmisült, vagy súlyos károkat szenvedett. Ukrajnában folyamatosak az áramszünetek, de a fűtés és a vízellátás is akadozik. Az ország olyan nehéz télre készül, amilyet vélhetően a második világháború utolsó tele, az 1944-45-ös tél óta nem tapasztalt, szemlélteti a kialakult katasztrofális állapotot a Portfolió.

Az ukránok a felszabadítást Herszonon kívül Luhanszkban is folytatják, lassabban ugyan, mint Herszon megyében. Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője közölte, ezen a héten szerdán az ukrán csapatok bizonyos területeken két kilométeres távolságban nyomultak előre a keleti országrészben lévő Luhanszk megyében. Az ukrán erők tegnap ismét célba vették az orosz logisztikát Luhanszk megyében – fogalmazott az MTI szerint a katonai vezető.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...