fbpx

FRISS HÍREK

Egy törvényjavaslat szerint tilos lesz energiaitalt árusítani 18 év alattiaknak

- Advertisement -

Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata politikusok kedden benyújtottak egy, az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot – írja a Telex az MTI-re hivatkozva.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. Erre azért van szükség Nacsa szerint, mert egy felmérésből kiderült, Magyarországon a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyasztja azt reggelire.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A szakértők véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása jelentős egészségügyi veszélyt jelent – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Hasonló cikkünk:  A stratégiai értékesítési képzések ereje – A kulcs az értékesítési teljesítmény növeléséhez

A Magyar Energiaital Szövetség is elismerte már korábban, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt. Csibi Sándor, a szövetség főtitkára azonban kettős mércének nevezte az energiaitalok elleni állításokat: „Ne mondjuk azt, hogy az energiaitalt nem fogyaszthatják, a kólát viszont igen” – fogalmazott.

Januárban átfogó összefoglaló jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, ebből az derült ki, hogy többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...