fbpx

FRISS HÍREK

Vita alakult ki az energiaitalok 18 éven aluliaknak tiltásáról

- Advertisement -

Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s politikusok április elején benyújtott javaslata szerint tiltott lesz a 18 évesnél fiatalabbak számára az energiaitalok árusítása. A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) diszkriminatívnak tartja az indítványt, az ellenzéki pártok pedig NER-es belharcról, az egészségügyi stratégia teljes hiányáról beszélnek – írja a 24.hu.

Mi minősül energiaitalnak? Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget. A MESZ szerint ha a koffein- és a cukortartalmat nézzük, akkor a kólával szemben is fel kellene lépni.

A törvényjavaslat egyetlen lényegi mondatot tartalmaz, amely így szól: „tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni”.

A gyakorlatban ezzel teljesen lefednék a piacot, mert a most kapható energiaitalokban átlagban 30 milligramm koffein van 100 milliliterenként, pont a duplája a kormánypárti képviselők által meghatározottnak.

Csibi Sándor, a MESZ főtitkára szerint „a törvényjavaslat nevében ugyan a gyermekek védelméről szól, de véleményünk szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva teszi azt”, így szövetségük a törvényjavaslatot ebben a formában nem támogatja.

A főtitkár elmondta, hogy egy liter kólában annyi cukor van, mint egy liter energiaitalban, valamint annyi koffein, mint egy doboz (azaz 250 milliliter) energiaitalban. Szerinte adódik a kérdés: miért nem védjük ugyanígy „a gyerekeinket a kólától, amely családbarátként van agyon reklámozva, és tízszer több fogy belőle, mint energiaitalból.” Felvetése szerint úgy ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy «gyermekeknek nem ajánlott»?

Csibi Sándor hozzátette, hogy a Magyar Energiaital Szövetség továbbra is vallja, hogy gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem. Szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy az energiaitalok azoknak az egészséges felnőtt embereknek ajánlottak, akiknek gyorsan van szükségük energiára, éberségre sok vitamin kíséretében.

Hasonló cikkünk:  Ha egy négytagú család fagyizni szeretne idén nyáron, fejenként két gombóccal számolva akár ötezer forintot is elkölthet

A 24.hu a parlamenti pártokat is megkérdezte a törvényjavaslatról. A Fidesz-frakció azt írta, hogy „a szabályozást a gyermekek egészségének védelme érdekében szükségesnek tartjuk és támogatjuk.” Ellenzéki oldalon viszont ennél vegyesebb volt a javaslat fogadtatása.

A Mi Hazánk álszentnek nevezte a KDNP kezdeményezését. Szerintük átfogó stratégiára van szükség (dohányzás, alkohol, drogprevenció, táplálkozás és mozgás) a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében, hiszen az elmúlt 14 évben, a Fidesz-kormányzás alatt számos egészségügyi mutató romlott, a megelőzhető halálozások tekintetében pedig a harmadik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban.

A Párbeszéd – Zöldek is hasonló álláspontot képviselnek, amely bár orvosszakmai vélemények alapján megfontolandónak tartana egy 14 év alattiak számára előírt korlátozást, önmagában, a megfelelő szemléletformálás nélkül szerintük ez nem orvosolja egészében a problémát. Ahogy fogalmaztak: „élünk a gyanúval, hogy a kormánypárti részről megfogalmazott javaslat hátterében NER-közeli üzleti csoportok konfliktusai állnak.”

Az LMP megfontolandónak tartja, a Momentum és annak frakciója pedig a céllal egyetért, ugyanakkor a kegyelmi botrány kontextusába helyezte a kérdést: „a gyermekeinket meg kell védeni. Meg kell védeni az egészségüket, és meg kell védeni őket azoktól a szörnyektől is, akiket az állampárt szabadított ránk.”

A Jobbik elsősorban a megelőzésre és az egészségnevelésre fektetné a hangsúlyt. Szerintük a túlzott mértékű energiaital-fogyasztás káros hatásaira kellene felhívnia az arra hívatott állami intézményeknek, például a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek az emberek figyelmét. Hozzátették, azzal, hogy az Orbán-kormány azonnali és teljes tiltást fogalmaz meg, gyakorlatilag a saját kudarcát ismeri be, mert vagy nagyon súlyos népegészségügyi probléma keletkezett az energiaital-fogyasztásból, amelyet meg sem kísérelt kezelni, vagy csupán hangzatos politikai akcióról van szó, amely minden átgondoltságot, fokozatosságot és szakmaiságot nélkülöz.

A DK és az MSZP egyelőre nem reagáltak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...