fbpx

FRISS HÍREK

Növelné a kormány a karanténszabályok megszegőire kiszabható pénzbüntetéseket

- Advertisement -

Új törvényjavaslatot nyújtott be 2020. október 16-án, pénteken este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódva – írta meg a 24.hu.

A szokás szerint salátatörvény formájában benyújtott javaslatcsomag számos más törvényt módosít. A törvényjavaslatban foglalt intézkedések közül néhányat az alábbiakban sorolunk fel.

A hatóságok adminisztrációs terhei csökkennek

Megszüntetnék a karantént elrendelő egyedi közigazgatási hatósági eljárást, helyette határátlépéskor – vagy az előtt 8 órával – mindenkinek magának kellene nyilatkoznia a karantén helyszínéről.

A karantént csak súlyos esetben szabad elhagyni

A karanténra kötelezett személy a karanténlakást a karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el.

Kötelezhetnek a karanténfigyelő applikáció használatára

Ha a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver (ún. karanténszoftver) telepítésének feltételei rendelkezésre állnak és a karanténra kötelezett személy ahhoz megfelelő eszközzel  – jellemzően okostelefonnal – rendelkezik, akkor a  karanténnak megadott címre történő megérkezésekor köteles a karanténszoftvert a telekommunikációs eszközre telepíteni és azt a hatósági házi karantén ideje alatt használni.

A karanténszoftvert a karanténra kötelezett személy a hatósági házi karantén lejártát követő napon távolíthatja el a telekommunikációs eszközéről.

Drasztikusan növekvő büntetések

A karanténszabályok megsértése esetén a kiszabható helyszíni bírság felső határa 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőne, vagyis 5000 és 150 ezer forint közötti bírsággal lesznek sújthatók a szabály megsértői – akár naponta többször is, amikor csak szabálysértésen érik őket.

Hasonló cikkünk:  Ritka helyzet a versenyszabályok módosítása körül - Fidesz kontra Fidesz

Így egy nap alatt összesen maximum 600 ezer forintnyi büntetést kaphatnak. A büntetés akár az illető személy távollétében is kiszabható.

Féléves felmondási moratórium az államtól bérelt üzlethelyiségekre

A turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatok által államtól, önkormányzattól bérelt helyiségeinek bérleti szerződéseit 2021. június 30-ig nem lehetne felmondani.

A dolgozók és a családtagok fertőzöttségét is figyelni fogják az iskolák

A TAJ-számok alapján összekapcsolnák az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, azaz az állampolgárok egészségügyii adatai), a Köznevelés Információs Rendszer (KIR) és a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) adatbázisokat, így az oktatási intézmények dolgozóinak koronavírus miatti megbetegedéseiről szóló egészségügyi adatokat az intézmények is megismerhetnék.

A KRÉTA rendszerbe a szülők önkéntes adatszolgáltatása útján feltöltésre kerülnének a tanulókkal egy háztartásban élők TAJ-számai és egyéb adatai (e-mail cím, telefonszám), melyeket szintén összefésülnének az EESZT egészségügyi adataival, és arról szintén tájékoztatnák az iskolákat.

További szigorítások jöhetnek

A Népszava úgy értesült, hogy hétfőn szigoríthatnak a maszkviselés szabályain is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...