fbpx

FRISS HÍREK

Dolgozniuk kell a nyugdíjasoknak a megélhetéshez hazánkban

- Advertisement -

Az OECD országokban a 65 év feletti emberek a teljes lakosság átlagjövedelmének 88 százalékából élnek, azonban a nyugdíjba vonulást követően az életkor előrehaladtával az átlagjövedelem csökkenni kezd – írta a Portfolio.hu.

Az OECD tanulmányából az is kiderül, hogy a nyugdíjasok jövedelmének nagy részét az állami nyugdíj, és a vállalati nyugdíjprogramokból származó jövedelmek teszik ki. Már ahol utóbbiak léteznek – Magyarországon gyakorlatilag teljesen hiányoznak. Az olyan egyéb megtakarítások pedig, mint a nyugdíjpénztárak, elenyésző arányt képviselnek nálunk más országokhoz képest.

Itthon az idősebbek az állami nyugdíj mellett nagy mértékben munkából tudják kiegészíteni megélhetésüket,

viszonylag magas a munkából származó bevételek aránya.

Az adatokból kiderül az is, hogy időskori szegénység szempontjából Magyarország nincs nagyon rossz helyzetben – az egész lakosság, és a 65 év felettiek körében is mintegy 7,5 százaléka érintett. Az OECD tagországokban egyébként a 65 év felettiek átlagosan 14,1 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben, ami azt jelenti, hogy az ő jövedelmük nem éri el a háztartások rendelkezésre álló medián jövedelmének felét. A lakosság teljes körében 11,6 százalékos a ráta.

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

Arra is kitérnek, hogy az utóbbi évtizedekben megnőtt a magyar nyugdíjasok között a jövedelmi egyenlőtlenség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...