fbpx
15.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A sampon ára nem, viszont minden más drágább lett az elmúlt egy évben, ami jövőre is folytatódik

- Advertisement -

A KSH által vizsgált termékek és szolgáltatások 80 százalékának emelkedett az ára tavaly novemberhez képest, és majdnem 60 százalékuknak jobban, mint amekkora a jegybank által 2021-re várt infláció mértéke. A Magyar Nemzeti Bank idei inflációs prognózisát 5,1 százalékra emelte december 15-én.

A legjobban a benzin (+39%), és a gázolaj (+37%) drágult. Az árstopot november 15-től vezették be. Húsz százalék felett drágult a napraforgó étolaj (+29%), a konyhaasztal (+28%), a tejes margarin (+25%), az akácméz (+23%), a kései burgonya (+23%), a finomliszt (+21%) és a női szandál (+21%).

2022-ben további drágulásra készüljünk

A jegybank inflációs jelentése alapján arra lehet számítani, hogy jövőre 4,7–5,1 százalékos infláció lesz. A termelési költségek emelkedése miatt a termékek és szolgáltatások előállítása drágul, így feltehetően fogyasztói áruk is emelkedik majd. A kínálat visszaesésén keresztül az árak további növekedését okozhatják a nemzetközi ellátási láncokban jelen lévő zavarok. Az olajár emelkedése is jelentős inflációnövelő tényező – kérdés, meddig tart majd – összegez a 24.hu.

Búzahiány miatt két számjegyű kenyérdrágulás jön januártól

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban, ezért a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején Magyarországon – derült ki nemrég az Infostart cikkéből.

A szeszes italok többsége is drágult, 2-7 százalékos mértékben. A KSH által vizsgált három cigarettánál ennél jóval magasabb, 12-18 százalékos volt az árnövekedés – ennek oka az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelés volt. Egy-egy doboz cigi esetében a 260 forintos emelkedés sem volt ritka.

Hasonló cikkünk:  Javaslat született a könyvek árkedvezményének tilalmára, pár napot adtak csak egyeztetésre

A  tizenegyféle vizsgált ruha-cipő 2–21 százalék között drágult, legjobban a női szandál, legkevésbé a női pulóver. Nagyot emelkedett továbbá a gyermekkocsi (+19,28%), az olajtöltésű villanyradiátor (+17%) és a férfi kerékpár (+16%) is.

Eddig is drágán, jövőre még drágábban építkezünk

Idén augusztusban mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, hogy komoly zavarok vannak az építőanyag-piacon, és nem csak a kartellezés jelent veszélyt. Azt is elárulta, mitől vadnyugati a helyzet a piacon.

„A vásárlók borzasztóan nagy kiszolgáltatottságra panaszkodnak. Elmennek építőipari anyagokat vásárolni, és nem kapnak árlistát, az építőanyag árak nem transzparensek.” 

2022-ben sem lehet sokkal jobbra számítani, ha az elmúlt hetekben megjelent előrejelzéseket komolyan vesszük. Az építőanyagoknál jövőre további áremelkedések várhatóak, becslések szerint akár 10-20, de akár 30 százalékosak is lehetnek, így további drágulás várható a lakásépítéseknél és -felújításoknál.

A tűzifa elégett a rezsiharcban

A rögzített áras lakossági rezsiszolgáltatások (víz, áram, gáz, hulladékszállítás) nem drágultak, viszont amik nem tartoznak ebbe a körbe, azok igen. A propán-bután palack cseréje 200 forinttal (4%), a brikett 100 kilogrammja 580 forinttal (7%), a tűzifa 100 kilója pedig 460 forinttal (11%) került többe egy év alatt. Utóbbi tételekről a rezsiharc kapcsán nem szoktak említést tenni a kormánypárti lapok.

A vizsgált 15 higiéniai, egészségügyi termék közül 10 százalék felett drágult a vérnyomás- és a lázmérő, valamint 5-10 százalék között a szemüvegkeret, a WC-papír, a mosópor, a kontaktlencse és a papír zsebkendő. Egyetlen termék ára mérséklődött csupán 2 forinttal,

a samponé.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...