fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Mégsem jönnek be a babaváró számítások?

- Advertisement -

Látványosan csökken a lelkesedés a babaváró hitel iránt, pedig júniusban még szinte mindenki a 10 millió forintos kamatmentes hitel iránt érdeklődött. Ezt tapasztalja legalábbis a Bank360 hiteltanácsadó portál, amelynél a hitel július 1-jei indulása óta a felére esett vissza a babaváró hitel miatt odalátogatók száma.

A Google Trends alapján pedig a július eleji csúcshoz képest több mint 80 százalékkal csökkent az érdeklődés mindössze néhány nap alatt. Ami a konkrét igényléseket illeti: július 15-ig mintegy 2500 babaváró igénylés érkezett a pénzintézetekhez. A bankok láthatóan nem vívnak nagy küzdelmet az ügyfelekért, több csak a vonatkozó rendelet hatálybalépése után napokkal indult el a konstrukcióval, és alig van olyan pénzintézet, amelynek lakossági kommunikációjában fókuszba került volna a termék.

A szakportál szerint szintén lassítja a babaváró hitel elterjedését, hogy a közvetítőket kevésbé sikerült érdekeltté tenni a népszerűsítésben. A maximális jutalék ugyanis más pénzügyi termékekhez képest kisebb. Eközben egyre több igénylő számol be arról, hogy nem felelt meg a bankok által alkalmazott hitelbírálati feltételeknek; a leggyakoribb akadály az elvárt jövedelem nagysága volt. A banki gyakorlat alapján beigazolódni látszik a kritika, miszerint éppen azok a háztartások nem tudják felvenni a kölcsönt, akiknek az a legnagyobb segítséget jelentené.

A Bank360 statisztikái ebből a szempontból is árulkodók. A babaváróval kalkulálók 5 százaléka minimálbér alatti jövedelmet tudna igazolni: ők egyik banknál sem kapnak ilyen hitelt. További 20 százalék 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezik, nekik 6 pénzintézetnél van csak esélyük a sikeres hitelfelvételre.  Ennek kapcsán nem árt tudni, hogy a már meglévő hitelek is beleszólhatnak abba, hogy a házastársak fel tudják-e venni a babavárót. A nettó havi jövedelem legfeljebb fele lehet a törlesztő részlet, akinek ebbe az 50 százalékba más jelzálog- vagy hitelkártya kölcsöne miatt nem férne bele a babaváró törlesztője, az nem kaphat hitelt. Ráadásul – bár a kormányrendelet erre lehetőséget ad – a szakportál úgy látja: nincs olyan bank, amely befogadná a passzív KHR-es ügyfelek igényléseit.  A Bank360 adataiból az is kiderül: nem feltétlenül gondolkoznak úgy a házaspárok, ahogyan az az állami demográfiai stratégiának kedvező lenne.

Hasonló cikkünk:  A masszázsmedence használatának egészségügyi előnyei

A többség, 74 százalék a hitelkalkulációk során csak egyetlen gyermek születésével tervez, ez a hitel kamatmentességét biztosítaná. Két gyermekkel 18 százalék tervez, és csak 8 százalék számol hárommal, ami már a tartozás teljes elengedését jelentené. Több ezren kalkuláltak ráadásul gyermekszületés nélkül, hiszen a babaváró hitel még a kamatmentesség feltételeinek teljesítése nélkül is az egyik legkedvezőbb kölcsön a személyi hitelek között.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...