fbpx

FRISS HÍREK

A választási körzetek manipulálása – olvasói levél

- Advertisement -

Háztömböket és utcákat tologat a győzelemre hajtó Fidesz Kecskeméten is – Tapsviharban múlt ki a demokrácia Magyarországon 3. rész

A választási körzetek manipulálását nem a Fidesz találta ki, annak ellenére sem, hogy 2010-et követően Magyarországon autokratikus áttörés történt és megbukott a fiatal magyar demokrácia. A választókerületek határátrajzolás technikáját a kormánypárt hatalmával visszaélve, könnyed módon alkalmazza, amellyel befolyásolni igyekszik a választások végeredményét. A választások ilyen jellegű manipulálását gerrymanderingnek hívják, amely Elbrige Gerry 19. századi massachusetts-i kormányzó nevének és a szalamandra szónak az összevonásából jött létre. A könnyebb megértést segíti az alábbi marylandi példa, ahol a zölddel jelzett egyenetlen, torz terület képez egy választókerületet.

USA, Maryland 3. számú kongresszusi választókörzet

Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába” – elv érvényesítése állt a fideszes törvényhozók szeme előtt, amikor megalkották az új választási törvényt 2011-ben. A lényeg a Fidesz szavazatainak maximalizálása az ellenzék mandátumainak minimalizálásával. Budapest mellett számos megye, például Csongrád, Baranya és Borsod megyékben is beolvasztották az ellenzéki szavazókat a kormánypárti körzetekbe. A módszer így néz ki: „ha nincs lehetőség tisztán bal és jobboldali körzetek létrehozására, akkor a térképrajzoló feladata az, hogy a hagyományosan baloldali körzeteket felhígítsa, billegő körzetet csináljon belőle.” Ez történt Miskolcon, ahol a korábbi négy helyett két választókerületet rajzoltak, amit úgy értek el, hogy a városi körzetek összevonása helyett mindkettőhöz hozzácsapták a környező, inkább jobboldali falvakat.

Hogyan rajzolták át Kecskemétet? Kecskemétet régóta a Fidesz egyik vidéki bázisának tartják, annak ellenére is, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon alulmaradt az ellenzéki voksokkal szemben (47-53%). Ettől függetlenül a kormánypárt két jelöltje magabiztosan nyert Bács-Kiskun megye 01. és 02. egyéni választókerületekben. Hogyan is? A miskolci receptet érvényesítették itt is – maradt a két egyéni választókörzet, hozzáadva több kormánypártinak számító települést. Így alakult az ki, hogy Kecskemét 01-es választókörzetének nyugati határa a Duna, a 02-é a Tisza, vagyis Kecskeméthez tartoznak olyan kormánypárti települések mint Kunszentmiklós, Ladánybene, illetve Tiszakécske is.

Megrajzolták Kecskemétet is az őszi önkormányzati választásokra

A korábbi nagyszámú egyéni választókerületek számát 2010-ben 15-re, 2019-ben 14-re csökkentették. A körzetek megkurtítása önmagában nem lenne probléma, de a határok megrajzolásakor itt is érvényesítették a gerrymandering manipuláció eszközét. Háztömböket, utcákat és természetesnek mondható városrészeket szabdaltak fel. Szemléltetésként lássunk két kecskeméti példát:

Hasonló cikkünk:  Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

1. egyéni választókerület: Máriaváros a Petőfivárosban

A Máriaváros három egyéni választókerülethez tartozik: a 01-hez, ami lényegében a Petőfiváros, a 03-hoz (Belváros egy része) és a 04-hez (Széchenyiváros egy része, Széktói lakópark). A 01-es körzet két legtávolabbi pontja a Nyugati körút, Tavaszmező utca, illetve a Mátis Kálmán utca, Szabó Kálmán utca. A jobb módú kertváros így találkozik a slumosodó, egykori kádgyári hanyatló városrésszel.

7. egyéni választókerület: Vacsi köz a katonatelepi körzetben

A Vacsi köz a Petőfivároshoz hasonlóan kertváros, jól körülhatárolható adottságokkal és problémákkal. Az új körzethatárok ezt semmilyen módon nem veszik figyelembe. A Vacsi közben található Guba park környéki utcák (Dráva, Hegy, Vereckei stb.) a 14. egyéni választókerülethez, Katonatelephez tartoznak 2019-től. Hasonló a helyzet az Aranyeső, a Gólya, a Széna utcákkal is, amelyeket a Széchenyiváros öt, tízemeletes tömbházaihoz csatoltak. A szándék mindig ugyanaz: az ellenzékibb Széchenyivároshoz olyan utcákat csatolni, amelyek kormánypártiak.

07. EVK: a kiharapott Vacsi köz

Aránytalan körzetek – a manipulálás ezernyi eszköze közül egy

Egy választási rendszer ezernyi helyen manipulálható:

  • gerrymandering,

  • egyfordulós voksolás,

  • győzteskompenzáció,

  • ellenzéki hirdetési felületek korlátozása,

  • kampány és médiamegjelenések durva egyenetlensége,

  • közpénzből kormánypropaganda, illetve

az aránytalan körzethatárok amorf megrajzolásához kapcsolódóan az egyéni választókerületek lakosságszámának aránytalan elosztása. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a lakosság száma megközelítően azonos legyen, s figyelemmel kell lenni a sajátosságokra is. Kecskeméten jelentősebb eltérés mutatkozik négy egyéni választókörzetben (05., 07., 13., 14.), amelyek az átlaghoz képest 10-14%-al térnek el. A legkisebb lakosságszámú körzetben (07.) 5670-en laknak, a legnagyobban (13.) 7247-en. Az eltérés elsőre aprónak tűnhet, de a végeredmény szempontjából a részletekben bújik meg a kisördög.

Elbrige Gerry rossz öröksége

Utcák és háztömbök kettévágása; egységes városrészekbe amorf módon belenyúló választókerületek; a billegő körzetekhez olyan területek, utcák, háztömbök csatolása, ahol erős az állampárt – ilyen és hasonló eszközök alkalmazásával igyekszik a Fidesz bebiztosítani hatalmát. A kérdés, hogy a politikai manipuláció mindig a hatalmon lévőt segíti-e, vagy a politikai szabadságjogaikat gyakorló állampolgárok ellenállásakor bumerángként üt majd vissza?

Spectator

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...