fbpx

FRISS HÍREK

Független újságok: azonosak az örömeink és a bosszúságaink

- Advertisement -

Nyilvános kerekasztal beszélgetésen vett részt a KecsUP a Mérték Médiaelemző Műhely és az Ashoka meghívására Pécsen. Rajtunk kívül a helyi szabadpecs.hu, a kaposvári kapost.hu, a komlói 7300.hu és a debreceni debreciner.hu volt ott a diskurzuson.

Azokról a kérdésekről beszélgettünk a konferenciatermet megtöltő érdeklődők előtt, amelyek a leginkább foglalkoztatnak mindannyiunkat. A létezésünk és a jövőnk. Nagyon úgy tűnt, hogy bármelyik településen működő független sajtóról legyen szó, azonosak az örömeink és a nehézségeink is. Minden szerkesztőség arról számolt be, hogy olvasótáboruk nagysága egyértelműen azt jelzi: szükség van a zsebmédia mellett egy másik hangra is. Ahol megjelenhetnek olyan témák, amelyeknek nincs ( nem lehet ) helye az önkormányzati sajtóban. Ugyanakkor azt is megerősítette minden újságíró, hogy a létért óriási küzdelmeket kell folytatni. Mivel hozzánk ( és a többiekhez sem ) nem dőlnek közpénz milliók, a bevételeket, a működéshez szükséges pénzt magunknak kell megteremteni. És ez az a pont, ahol mindenki eljut addig előbb vagy utóbb, amikor azt mondják a felkeresett lehetséges támogatók, hogy félnek. Hogy bosszúhadjárat indul ellenük a hatalom részéről, amelynek az adott cég vagy vállalkozás ellehetetlenítése lehet a vége. Néhány szerkesztőség például úgy állapodott meg bizonyos támogatókkal, hogy inkább ne jelenjen meg a felületen céglogó vagy bármilyen más reklám. És lám, vannak olyan szponzorok, akiknek megéri a független sajtó támogatása akkor is, ha ebből nem profitálnak, mert nem kerül ki a cég logója, reklámja a felületre.

Hasonló cikkünk:  "Szerettem volna jobbá tenni az életemet" - két ázsiai vendégmunkással beszélgettünk

a szervezők fotója

A helyi vezetéssel kialakított kapcsolatról túl sok pozitívumot senki nem említett. Egyedül a komlói portál számolt be arról, hogy egészen jól együtt tudtak dolgozni a fideszes vezetéssel, és ez végül abban csúcsosodott ki ( talán országos kuriózumként ), hogy rajtuk keresztül létrejöhetett egy fideszes polgármesterjelölt és ellenzéki kihívója között egy vita. De azért általában az a helyzet, hogy a fideszes polgármesterek és a várost irányítók ( október 13-ig minden szerkesztőség városában fideszes polgármester volt ) ellenségként kezelték a nem az ő kezükben lévő sajtót.

Az elején felsorolt városokban ( és Kecskeméten ) végül is csak Pécsen váltották le a fideszes polgármestert ( azért a testületekben akadt átrendeződés: fordult a helyzet vagy  szorosabb lett ), ezért a szabadpecs.hu helyzete különbözik a többi résztvevő sajtóétól. Ugyanis itt az ellenzék átvette az irányítást, de a szerkesztőség életében ez aligha fog nyomot hagyni. A portált képviselő újságírók ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy a sajtó mindenkori feladata az igazság feltárása és a hatalom ellenőrzése. A nyertes ellenzéki erők bár kétségtelenül baráti sajtónak tartják a lapot, azonban számítaniuk kell arra, hogy a piszkos dolgokat ( ha lesznek ) róluk is meg fogják írni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...