fbpx

FRISS HÍREK

Azt még nem tudni mit, de Szeged után Pécs környékére tervez a kormány egy óriásberuházást

- Advertisement -

Mit akarhat a kormányzat? – ugyanis eltökéltnek tűnik abban, hogy Szeged után Pécs mellett legyen a következő nagy iparfejlesztési célterület. Olyan hatalmas méretű körzetet minősítettek át beruházási területté, amely az ivóvíz-ellátás szempontjából létfontosságú, ám a víztartalék már fogytán van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly novemberben kijelentette, hogy innentől kezdve a kormányzati beruházásösztönzés stratégiai fókuszát Dél-Magyarországra kell helyezni, miután a keleti és a nyugati országrészek tőkevonzó és beruházásvonzó képességét nagyjából egyensúlyba hozták. Kiemelt fókuszt kap majd a Szeged-Pécs-Békéscsaba sáv a következő időszakban.

Már egy évvel ezelőtt közgyűlési határozatot fogadott el arról a pécsi önkormányzat, hogy nem támogat akkumulátor-ipari beruházást. A kormány nem helyezett nyomást a városra, azonban tavaly júliusban egy 600 hektáros kiemelt beruházási célterületet jelölt ki Pécs közvetlen közelében, Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős községek területén.

A kijelölt terület közelében vannak a tortyogói és a pellérdi vízbázisok, amelyek Pécs vízigényének körülbelül a 90 százalékát fedezik, így az ivóvízellátás szempontjából rendkívül kritikus a helyszín. Pécs és környékének vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. szerint egyes ottani víztermelő kutak közvetlenül a befektetési terület határán fekszenek, illetve vannak tartalékkutak és a felszín alatti vizek vizsgálatára létesített figyelőkutak, amelyek a célterületen belül épültek.

Szarvasné Domján Edit, a víziközműcég műszaki osztályvezetője szerint ugyan nincs még hír a leendő ipari park vízigényéről, de a beruházás legnagyobb kockázatát az jelenti, hogy amennyiben a vízbázisok területéről még több vizet szeretnének kinyerni, akkor Pécs város ellátására kevesebb jutna. Ez esetben több Duna-vizet kellene átvenni, aminek megvan a kockázata: kétségek merültek fel, hogy a Mohács irányából érkező vízvezeték teljesen biztonságos-e. Ezzel együtt a Duna-víz eleve rosszabb minőségű, mint a helyi vízbázisokon kitermelt víz.

A kormányzat nem árulja el, milyen jellegű iparfejlesztést terveznek a célterületen. A külügyminisztériumi államtitkár, Menczer Tamás szerint „minden esetben a beruházási tárgyalások lezárulta után van lehetőségünk tájékoztatást adni az adott beruházásról. Ez a nemzetközi gyakorlat, máskülönben esélyes, hogy elijesztjük a befektetőket”. Szijjártó Péter pedig leszögezte, „nem tárgyalunk akkugyár Pécs mellé hozataláról” – arról már nem beszélt, hogy esetleg akkumulátor-feldolgozó üzem létesülhet-e a környéken.

Hasonló cikkünk:  A rendőrség ingyen helikopterezteti Szijjártó Pétert

Az érintett beruházási körzet 80 százalékban mezőgazdasági terület, ahol jelenleg is gazdálkodás folyik, helyiek szerint kiváló minőségű termőföldön. A kormányhatározatban is megjegyzik, hogy szükség lesz az agrárterületek átminősítésére, emiatt több gazda attól tart, hogy hamarosan a földek kisajátítására is sor kerülhet.

„Ahhoz hogy ipari park létesüljön a körzetben, meg kell venni a földterületeket. Amennyiben nem lehet vételben megegyezni, akkor más eljárási rendeket kell alkalmazni” – mondta Vér József Bicsérd független polgármestere, aki megerősítette, hogy a területen ipari parkot hoznak létre, amelyet sem ő, sem a község képviselőtestülete nem ellenez. Az akkuipar megtelepüléséről nincs tudomásuk, az ezzel kapcsolatos híreket hangulatkeltésnek minősítette.

Keresztes László Lóránt LMP-s politikus elmondta, a kormánydöntéssel jogi értelemben elvették az önkormányzatok lehetőségét attól, hogy bármi beleszólásuk legyen a fejlesztésekbe, így kizárólag a kormányon múlik, hogy mi lesz az érintett célterület sorsa. Szerinte nem csak a jelenlegi iparfejlesztések iránya, hanem a Magyarország uniós kötelezettsége is azt sejteti, esélyes, hogy akkuhulladék-feldolgozó üzemet (is) létrehozhatnak a leendő ipari parkban.

A pécsi lakosok napi szinten jelzik, hogy készen állnak tiltakozni, amennyiben kiderül, hogy akkuipari üzemet hoznak létre a város közelében. A közhangulat arra utal, hogy a sóskútihoz hasonló, vagy sokszorosan nagyobb tiltakozások várhatóak a városban, ha a kormány ilyen elképzelést hoz nyilvánosságra – fejtegette a politikus.

via 24.hu 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...