fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Elkezdték végre felszámolni a kiskunhalasi méregtelepet

- Advertisement -

Öt év után végre megkezdődött a mérgekkel teli hordók és tárolók elszállítása az elhagyatott kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről. 

A magyar Greenpeace helyi civil szervezetekkel közösen 2016-ban tárta fel, hogy a város külső részén, a lakóházaktól 100-150 méterre található, a Bács Reál Kft. tulajdonában lévő ingatlanon nagyobb műanyagtárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok (festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek) vannak, akár 1000 tonnát meghaladó mennyiségben.

A hordók és tárolók egy része megrongálódott, kiszakadt, és a környezetvédő szervezet az évek során számos helyszíni méréssel bizonyította, hogy a veszélyes anyagok kijutottak belőlük, és követelte az elszállításukat. Ez végül a napokban kezdődött meg.

„A területről a környezetet és a környéken lakók egészségét közvetlenül veszélyeztető veszélyes hulladékok elszállítása hatalmas előrelépés. Így végre nem szivárognak tovább a mérgező anyagok a hordókból a talajba és a talajvízbe. Ugyanakkor sajnálatos, hogy ez nem öt évvel korábban történt meg, ahogy követeltük a helyiekkel együtt, mert akkor a mérgek jó része a tárolókban maradt volna, és jóval kevesebb közpénzt kéne most elkölteni a terület megtisztítására” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Hasonló cikkünk:  Emberhátrányban tudott egyenlíteni Lakitelek Nyárlőrincen (galériával)

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy legalább ennyire fontos lenne felmérni a talajba kifolyt mérgek okozta szennyezést is, és hogy attól minél hamarabb meg kell tisztítani a területet.

A környezetvédő szervezet a kiskunhalasi telep példájára is alapozva követeli, hogy jogszabály kötelezzen a „szennyező fizet” elv érvényesítésére. Ehhez arra van szükség, hogy minél hamarabb elfogadásra kerüljön az a környezeti felelősségről szóló jogszabályi csomag, ami garantálná, hogy egy hasonló szennyezés költségeit maga a károkozó fizesse meg az állampolgárok helyett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...