fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Elkezdték végre felszámolni a kiskunhalasi méregtelepet

- Advertisement -

Öt év után végre megkezdődött a mérgekkel teli hordók és tárolók elszállítása az elhagyatott kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről. 

A magyar Greenpeace helyi civil szervezetekkel közösen 2016-ban tárta fel, hogy a város külső részén, a lakóházaktól 100-150 méterre található, a Bács Reál Kft. tulajdonában lévő ingatlanon nagyobb műanyagtárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok (festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek) vannak, akár 1000 tonnát meghaladó mennyiségben.

A hordók és tárolók egy része megrongálódott, kiszakadt, és a környezetvédő szervezet az évek során számos helyszíni méréssel bizonyította, hogy a veszélyes anyagok kijutottak belőlük, és követelte az elszállításukat. Ez végül a napokban kezdődött meg.

„A területről a környezetet és a környéken lakók egészségét közvetlenül veszélyeztető veszélyes hulladékok elszállítása hatalmas előrelépés. Így végre nem szivárognak tovább a mérgező anyagok a hordókból a talajba és a talajvízbe. Ugyanakkor sajnálatos, hogy ez nem öt évvel korábban történt meg, ahogy követeltük a helyiekkel együtt, mert akkor a mérgek jó része a tárolókban maradt volna, és jóval kevesebb közpénzt kéne most elkölteni a terület megtisztítására” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Hasonló cikkünk:  Tíz éve várják a kalocsaiak, hogy elkészüljön az egyház által lezárt főtér elkerülő útja

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy legalább ennyire fontos lenne felmérni a talajba kifolyt mérgek okozta szennyezést is, és hogy attól minél hamarabb meg kell tisztítani a területet.

A környezetvédő szervezet a kiskunhalasi telep példájára is alapozva követeli, hogy jogszabály kötelezzen a „szennyező fizet” elv érvényesítésére. Ehhez arra van szükség, hogy minél hamarabb elfogadásra kerüljön az a környezeti felelősségről szóló jogszabályi csomag, ami garantálná, hogy egy hasonló szennyezés költségeit maga a károkozó fizesse meg az állampolgárok helyett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...