fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Lejer Zoltán (Szövetség): „Durván belerúg a Fidesz-kormány a kecskemétiekbe”

- Advertisement -

A megyei jogú városokat képviselő Fideszes Szita Károly úgy nyilatkozott, hogy ilyen jó országos költségvetés még soha nem készült. Ezt arra a kritikára válaszolta, miszerint  az ellenzék szerint központi kormányzat forrásokat von el a városoktól. Milyennek látja Kecskemét helyzetét a veszélyhelyzet visszavonását követően?

Lejer Zoltán: A koronavírus nagyon drasztikus visszaesést okozott Kecskemét napi szintű működésére, és ezzel összefüggésben a helyi gazdaságra nézve. A gazdaság leállása, ami csak fokozatosan áll vissza, jelentős bevétel kiesést okoz a városnak. Várhatóan újra kell tervezni az idei évi városi költségvetést is. Azt pedig, hogy 2021-ben milyen mozgástere lesz Kecskemétnek két tényező is erősen befolyásolja. Részben, hogy mekkora az az összeg, ami nem folyik be a városi büdzsébe. Részben pedig az, hogy a Fidesz-kormány mennyire sarcolja meg a településeket. Eddig ugyanis elvették a gépjárműadót, ez mínusz 415 millió forint. Megpántlikázták az iparűzési adót, hogy azt mire lehet, és mire nem lehet költeni, például bérekre. És a szolidaritási adó is jelentősen megnövekedik jövőre, ami ebben az évben eléri az 1,4 milliárd forintot.

A fő kérdés, hogy egy lassuló gazdaság mellett hogyan tudja az önkormányzat a szolgáltatásokat és ellátásokat biztosítani, úgy hogy a fejlesztéseknek sem lenne szabad leállniuk?!

Hogyan lesz plusz bevétele a kecskeméti önkormányzatnak a Szövetség a Hírös Városért frakció szerint? Adókivetés? Az ellenzék ilyenkor csak kritizál vagy van konkrét javaslata?

L. Z.: Le kell szögeznünk azt, hogy nem támogatunk semmilyen adókivetést, mert Kecskeméttől a Fidesz-kormány központilag von el forrásokat, amiről nem kérdeztek meg bennünket. Olyan ponton sérül a kecskeméti adófizetők érdeke és vele a helyi közösség autonómiája, amit semmilyen módon nem kompenzál a központi hatalom. Durván belerúg a Fidesz a kecskemétiekbe. Míg Ausztriában és Németországban a kormány plusz forrásokkal segíti a koronavírus védekezés ellen szerepet vállaló településeket, addig nálunk forráselvonásokra került sor, ami jövőre is folytatódik. Mindeközben azt halljuk, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít. Akkor miért van rá szorulva a Fidesz-kormány a helyi polgárok adóira? Szerintem ennek a pénznek jobb helye lenne itt Kecskeméten. Mi azért harcolunk, hogy a helyi adó helyben maradjon. Ez a javaslatunk.

Hasonló cikkünk:  Csak júniusban lesz kész a csomópont átépítése a Katona József Gimnáziumnál

A rezsicsökkentés nem segít a magyar embereken? A kormány azt kommunikálja, hogy a munkahelyvédelmi programon keresztül sokakat megmentettek.

L. Z.: A propaganda rezsicsökkentés nem segít azokon, akik elvesztették az állásukat a koronavírus-járvány alatt. Ez nem mentőöv a részükre, ugyanis eddig országosan 4-500 ezer ember vesztette el a munkáját. A gazdaság újraindítása kulcskérdés, de egyelőre azt látni, hogy érdemi segítséget a kis-és közepes vállalkozások nem kaptak. Ha csak a turizmust nézzük, az nem érdemi segítség, hogy a Fidesz közeli vállalkozók kapnak hotel építésére támogatásokat. A kis egzisztenciák élethalálharcot vívnak a túlélésért.

Milyen volt az ellenzék és a kormány viszonya helyben a koronavírus-járvány alatt? Volt közös munka?

L. Z.: A Szövetség frakciójából senkit nem kértek fel arra közvetlenül, hogy vegyen részt személyesen a városi operatív törzs munkájában. Tájékoztatást kaptunk a polgármestertől több alkalommal, és ezt kihasználva a veszélyhelyzet alatt több javaslatot is megfogalmaztunk. Ilyen volt például, hogy csökkentsék a városi tulajdonban lévő bérleti díjakat vagy a maszkhiányra tekintettel a város postázzon a lakosok számára maszkot.

Július 2-án élő városi közgyűlés lesz. Mire lehet számítani?

LZ.: Egyelőre nem látjuk még a pontos napirendet, de minden bizonnyal élénk vita lesz a város gazdasági helyzetéről és a kormányzati elvonásokról. Az Agrár és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként kiemelt pont lesz a város környezetvédelmi programja. Erről volt egy előzetes megbeszélés, ahol több civil egyesület is részt vett. A programot jónak látom, minden fontos probléma megjelenik benne, de azt hangsúlyozni kell, ha nem lesz rá forrás és a politika nem veszi komolyan a klímaveszélyhelyzetet, akkor érdemi előrelépés sem várható. Fontos lesz a jövőre nézve, hogy a bizottság évente ellenőrzi a cselekvési terv megvalósulását.

Ősszel frakcióvezetőt cserél a Szövetség a Hírös Városért frakció. Miért?

L. Z.: A Szövetség tagjai úgy állapodtak meg előzetesen, hogy évente cserélődik a frakcióvezetés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...