fbpx

FRISS HÍREK

Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

- Advertisement -

Király József másodszor indul a polgármesteri székért Kecskeméten, 2010-ben MSZP-s jelöltként a Fidesz-KDNP-s Zombor Gáborral szemben veszített. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület, a DK, az LMP és Magyar Szocialista Párt tudatta, közös választási programmal és közös jelöltekkel indulnak a június 9-ei önkormányzati választáson, bemutatásuk a következő napokban lesz. Azt még januárban bejelentette a Jobbik és a Momentum, hogy nem kötnek választási együttműködést a Szövetséget alkotó többi párttal. 

A Szövetség által szerkesztőségünknek küldött közlemény aláírói között a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Magyar Szocialista Párt is fel van tüntetve. Mint írják, közös polgármesterjelöltjük a Szövetség önkormányzati képviselője, Király József, aki építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, Podmaniczky-díjas városvédő és a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatának kitüntetettje. Mint kiemelik, több ciklus óta önkormányzati képviselő Kecskeméten, illetve számos társadalmi és civil szervezetben tevékenykedik.

„A közös jelöltek, melyek között számos civil induló is van, valamint a választási program bemutatása a következő napokban történik” – derül még ki a közleményből.

Király Józseffel terveink szerint a napokban interjút fogunk készíteni.

Szakítás az ellenzékben

Az olvasóknak feltűnhet, hogy a Király Józsefet jelölő ellenzéki pártok közül hiányzik a Jobbik és a Momentum. Mint azt januárban megírtuk, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület január 18-án tartott közgyűlésén döntött a képviselőjelöltekről, a kompenzációs listáról és a polgármesterjelölt személyéről. A titkos szavazás eredményét nem tették közzé. Pár napra rá a Jobbik és a Momentum váratlanul bejelentette, hogy mégsem kötnek (ötpárti) választási együttműködést a Szövetséget alkotó többi párttal, a DK-val, az MSZP és az LMP-vel a júniusi önkormányzati választásra, és más formában indulnak.

A Jobbik nevében Lejer Zoltán önkormányzati képviselő a Kecsupnak kifejtette: azért nem tudták elfogadni a Szövetség közgyűlésének eredményét, mert stratégiai elképzeléseik szemben állnak a többi párt álláspontjával, ami a közös kampányt teljesen ellehetetlenítené. „A NER leváltása, nem pedig az egyéni pozíciószerzés a cél” – nyilatkozta döntésük indokairól.

A kérdésre, hogy önállóan vagy pártszövetségben indul-e a Jobbik, Lejer akkor úgy reagált, hogy részükről nem a klasszikus pártpolitika mentén szerveznék meg magukat, mert „ezt már többször kipróbálta az ellenzék és nem működött”, de bármilyen konstrukció elvi lehetősége fennáll, a Momentummal és más közgyűlésen kívüli szervezetekkel is együtt tudnak működni.

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

A Momentum kecskeméti elnöke, Sutus Nikolett pedig arról beszélt portálunknak, hogy a Jobbik bejelentése után arra kényszerültek, hogy átgondolják a további együttműködési lehetőségeket a Szövetséggel. Mondanivalója erősen rímelt Lejer Zoltánéra.

„A tárgyalásaink során azt tapasztaltuk, hogy más álláspontot képviselünk, és szeretnénk képviselni a jövőben is: számunkra az első és legfontosabb cél a NER rendszerének megdöntése, ezért egyéni érdekeinket félretéve hoztuk meg ezt a döntést” – mondta. Arra a kérdésre, hogy önállóan vagy pártszövetségben tervez indulni a párt, Sutus azt felelte: minden lehetséges feltételt megvizsgálnak, nyitottak „bármilyen együttműködés megvitatására, nemcsak a Jobbikkal, hanem minden olyan szervezettel és civilekkel, akikkel közös stratégiai célokat” tudnak felállítani.

Sem a Jobbik, sem Momentum nem lépett ki a Szövetségből, döntésük a még futó 2019-2024-es ciklusra kötött választási szerződést nem érintette, frakcióban betöltött helyüket is fenntartották.

Úgy tudjuk, a januári közgyűlés tétje nemcsak az volt, hogy Lejer Zoltán jobbikos vagy Király József szocialista politikust jelölik polgármesternek, hanem az is, hogy az ellenzéki pártok 2019-hez hasonlóan közösen indulnak-e. Király József végül felülkerekedett Lejer Zoltánnal szemben, aki mellé még a Momentum delegáltjai álltak oda, a végeredmény így szakítással felérő szavazás volt.

Polgármester-választások 2010 óta: Király, Hugyecz és Lejer sem járt sikerrel a kormánypárt jelöltjével szemben

  • 2019

Lejer Zoltán volt 2019-ben az ötpárti ellenzéki Szövetség polgármester-jelöltje Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel szemben. A Fidesz-KDNP jelöltje 50,2 százalékkal (16 279 szavazat) nyert, míg Lejer Zoltán 37,1 százalékot szerzett (12 015 szavazat), harmadik lett Hegedűs Gábor (független, 8,5 százalék), negyedik Faragó Dániel (Mi Hazánk-MIÉP-FKgP, 4,2 százalék).

  • 2014

2014-ben lett az akkori alpolgármester Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, miután 59,3 százalékot (15 930 szavazatot) kapott, míg a második független jelölt Hugyecz Zoltán 22,6 százalékot (6058 voks). Harmadik lett a jobbikos Süli Csontos Ottó (9,8 százalék), negyedik pedig az LMP-s Fejes Ferenc (8,3 százalék).

  • 2010

Király József 2010-ben már volt polgármesterjelölt, az MSZP színeiben. 20,9 százalékkal végzett (6094 szavazat), míg Zombor Gábor polgármester újrázni tudott tisztségében, begyűjtve a voksok 79,1 százalékát (23 085 szavazat).

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...