fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Továbbra is komoly probléma a tanárhiány

- Advertisement -

Két héttel a tanévkezdés előtt több mint 1100 pedagógust keresnek országszerte az iskolák – számolt be róla az RTL Klub.

Az óvodákban sem jobb a helyzet: a Közigállás portálon jelenleg 733 óvodai dolgozót (óvodapedagógust, dajkát stb.) keresnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: ilyenkor nyáron váltanak álláshelyet a pedagógusok, természetes fluktuáció zajlik az intézményekben.

Például 2018 júliusában 2400, tanároknak és tanítóknak szóló hirdetést adtak fel, szeptember első napjában viszont már „csak” 695 pedagógust kerestek az ország 200 településén.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az 1100-nál jóval több pedagógus hiányzik a rendszerből, mert sokakat megbízási szerződéssel foglalkoztatnak.

A másik nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete szerint sok helyen eleve helyettesítésekkel készülnek az igazgatók.


A tanárok számának alakulása 1990–2020 között
A tanárok számának alakulása 1990–2020 között (Forrás: Eduline.hu / Hvg.hu)
 

De nem csak tanárhiány van, a fiatal tanárok hiánya is egyre aggasztóbb: az aktív pedagógusok korfája nagyon rossz, szinte hónapról hónapra romlik. A következő öt évben legalább hatezer pedagógus megy majd nyugdíjba.

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

Ugyanakkor a pedagógusnak jelentkező fiatalok száma rekordalacsony volt idén: 11,1 ezren próbáltak meg bekerülni a pedagógus szakokra, 37%-kal kevesebben, mint 2019-ben. Közülük 6400 főt vettek fel. Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint közülük jó, ha 1500-an eljutnak majd a katedráig, de sokan még azután is lemorzsolódnak, az első 1-2 év után meggondolják magukat. Ennek az az oka, hogy a tanári pálya egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára, különösen anyagi szempontból.

A tanárok fizetése egyes OECD országokban (2016)

A tanárok béremelésére nincs politikai akarat.

Ha nem változik a helyzet, hosszútávon nem lesz más megoldás, mint emelni a tanárok óraszámait és az osztályok maximális létszámát. Az sem elképzelhetetlen, hogy végszükség esetén pedagógiai képesítés nélküli oktatókat vonnak be a tanításba.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...