fbpx

FRISS HÍREK

A státusztörvény szerint már nyolcadikosokat is oktathatnak az alsós tanítók

- Advertisement -

Több változás is történt a tanárok és az óvodapedagógusok foglalkoztatásának szabályaiban az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény 2024. január 2-ától hatályos végrehajtási rendelete miatt – írja a Népszava.

A kormányrendelet pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklete szerint az általános iskolák alsós (1-4. évfolyamos) osztályaiban dolgozó tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra. A Belügyminisztérium szerint a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget.

A 2023. december 31-éig érvényes rendelet valóban lehetőséget adott erre, ugyanakkor abban az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak “a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat. Az új szabályozásban ilyen feltétel már nem szerepel.

Az óvodapedagógus-munkakör kapcsán már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapjáról annyi derül ki, hogy az óvodai nevelő képzést országszerte 25 szakképzési intézményben hirdették meg.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának. Mivel a rendelet már nem írja elő a felső tagozatokon tanítók számára a tantárgyakhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséget, azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is.

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

Az érdekvédő szerint vonzóvá kellene tenni a pedagógusi pályát megfelelő jogszabályi környezettel, biztos előmenetellel és abban mindenki számára garantált béremeléssel, jóval kevesebb munkaterheléssel és szakmai autonómiával. Ezzel lehetne hatékonyan kezelni pedagógushiányt, emellett pedig az oktatás színvonala is emelkedne.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a tanítók foglalkoztatásának “kibővítése” semmilyen más célt nem szolgálhat, minthogy elfedjék az általános iskolák felső tagozatain a szakos tanárok hiányát.

Gosztonyi elmondta, hogy a tanítókat a felsőoktatási képzésük során a 6-10 éves korosztály nevelésére készítik fel, emellett pedig azért választották ezt a szakmát, mert ők az alsósokkal szeretnek és tudnak foglalkozni. Az óvodapedagógusokkal kapcsolatban úgy véli, hogy visszamentünk az 1960-as, 1970-es évekbe. Az óvodai nevelő szakképzés pedig szerinte a háttérbe szoríthatja, majd kiválthatja az egyetemi óvodapedagógus képzést.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...