fbpx
10.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Jövőre 80%-on az államadósság, kevesebb jut oktatásra, ellenben sok az államapparátusra

- Advertisement -
Az Orbán-kormány benyújtotta a jövő évi költségvetési tervet. Az idei évhez képest csökken jövőre az oktatásra szánt forrás. Az önkormányzatokon továbbra is szorul a nadrágszíj. Sportra viszont ismét jut bőven, illetve a honvédelemre is többet költenek. Egyik helyen megszorítás, másik helyen költekezés, aminek hatására GDP-arányosan 79,9 %-os államadóssággal számol a kormány 2022-ben.

Kevesebb oktatásra és nagyon sok az államapparátusra

Az oktatásra szánt keret az idei évhez képest 43 milliárd forinttal csökken, 2223 milliárd forintról 2180 milliárdra. Látványos visszaesés figyelhető meg a felsőoktatás finanszírozásában, itt 598 milliárdról 453 milliárdra csökken a jövőévi keret. Hogy jut-e és mennyi az uniós helyreállítási alapból az egyetemeknek azt nem tudni, mert pont a felsőoktatási intézmények privatizációja miatt vált kérdésessé ez az összeg.

Az állam magára sokat költ, az EU-n belül a legtöbbet. Idén 4248 milliárd forintot emésztett föl az államapparátus, ez jövőre tovább emelkedik 4638 milliárdra. GDP-arányosan ez 8,2%-ot jelent, ami a legmagasabb az EU-ban.

 

Szárnyal a sport, legalábbis az arra költött pénz. 300 milliárd forintról 405 milliárdra emelkedik 2022-ben a sportfinanszírozás, és ehhez jönnek még a tao-milliárdok.
Honvédelemre 1000 milliárdot szán a kormány, ez a GDP 1,8%-a, amivel közelítjük a NATO-beli 2%-os vállalást.
A 13. havi nyugdíj első fele jár majd az ellátottaknak jövőre, ez majdnem 230 milliárd plusz kiadást jelent.
A 25 éven aluliak adómentességére 140 milliárd, az otthonteremtési támogatásokra 382 milliárd forintot számol a kormány, míg az egészségügyi béremelés 460 milliárd forintba kerül 2022-ben. Ez utóbbiakat is a 7300 milliárd forintos Gazdaság-Újraindítási Akcióterv elemeiként számolják el a költségvetésben.
Az állam által beszedhető adók jelentős részéről lemond a kormány. A költségvetés 2022-ben különféle adókedvezmények formájában összesen 1500–1660 milliárd forinttól áll el a kormány. Taó-ban 250 milliárd forint körüli kiesésre számít a büdzsé, amiből 100–110 milliárdot a sportcélú kedvezmények visznek el.

A járványalapba az került, amit az önkormányzatoktól elvesznek

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forintos bevételét betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként. A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevétele. A gépjárműadó mellett nagy kiesést jelent a helyhatóságoknak, hogy a területükön működő kis- és közepes vállalkozások iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. Továbbá a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljenek (vagy akár strukturálisan változtassanak) a helyi adóikon.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad.

A választási évben 80%-on az államadósság

A kormány várakozásai szerint a gazdaság újra fog indulni, 2022-re már 5,2%-os növekedést várnak a 2021-es 4,3 százalék után. Egyéb makrogazdasági előfeltevések:
Infláció: 3 százalék,
Foglalkoztatottak számának növekedése: 1,1 százalék,
Átlagkereset növekedése: 7,7 százalék,
Euróárfolyam: 360,9 forint,
Dollárárfolyam: 298,7.
2022-ben országgyűlési választások lesznek, ami a büdzsé makroszámain is látszik. Kevesebb bevétellel számolnak, mint kiadással. A költségvetést 3152 milliárd hiánnyal tervezik, ami 5,9%-os százalékos hiányt jelent. Emiatt az államadósság GDP-arányosan 79,9%-ra emelkedhet jövőre. Adósságszolgálatra 1413 milliárd forintot költenek 2022-ben.

Forrás: 2022-es költségvetési tervezet, HVG, szeged.hu, adozona.hu, szabadeuropa.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...