fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Kecsup.hu: A biztos pont

- Advertisement -

Ez az írás nem arról fog szólni, hogy Varga Judit igazságügyi miniszternek igaza van. Mert szerintem nincs. Legalábbis én nem hiszek abban, hogy a Facebook válogatna a posztok között arra tekintettel, hogy melyik konzervatív, keresztény tartalmú. Már csak azért sem gondolom, hogy ez jó üzletpolitika lenne, mert a Facebook használóinak jelentős része keresztény és konzervatív.

Azért pedig egyenesen álszentnek tartom a nyilatkozatát, mert amíg ott van az állami sajtó, amelyből kitessékeltek (finom voltam) országgyűlési képviselőket; és amelynek épületében arról beszéltek, hogy itt nem az ellenzéket támogatják, és aki ezek alapján nem tudja, hogyan kell megírni egy hírt, az inkább menjen haza és másnap ne is jöjjön; valamint amelynek olyan botránykrónikája van, amely a legelső linken olvasható; szóval amíg ezek egyáltalán felmerülhetnek, addig bőven lenne mit söpörni saját háza táján.

Annyi azonban mindenképpen igaz, hogy a Facebook különböző algoritmusok alapján működik, és ezek döntik el, ki elé milyen tartalmat tesz gyakrabban. És ez abból fakad, hogy valójában a Facebook nem ingyenes. Mi magunk vagyunk a fizetőeszköz, amikor csatlakozunk. Hiszen onnantól látják (megengedtük neki), hogy ki milyen tartalmat olvas gyakrabban, és e szerint irányítottan tolja elénk mások hirdetéseit. Hiszen óriási kincs, hogy sok-sok millió emberről tudják, hol használja a felületet, milyen korú, nő vagy férfi, városban lakik-e vagy csak egy kis faluban, és így tovább. Mert ilyen paraméterekkel sokkal találóbban tesznek elénk hirdetéseket, hiszen nagyobb az esély, hogy amennyiben érdeklődési körünkhöz illő reklámot látunk, kattintani fogunk, és arra is nagyobb az esély, hogy vásárlók leszünk. És ezért nyilván hálásak a Facebooknak a hirdetők. Újabb ok, hogy nem érdemes elriasztani a felhasználókat magától.

A Facebook egy eszköz, a tartalom mi vagyunk. A KECSUP.HU

Mi is, mint a többi sajtótermék, használjuk a Facebook nyújtotta lehetőségeket. Vagyis többek között azt, hogy ha ide kitesszük cikkeinket, sokkal hamarabb terjednek, sokkal többen tudnak ezekről. És jól járnak az olvasók is, hiszen két gombnyomással már oszthatják is a tartalmat, és hozzá is szólhatnak. Win-win helyzet, mindenki jól jár. Arról nem is beszélve, hogy a Facebook is, hiszen tartalom keletkezik a felületén, és sokan azért járnak fel, hogy kifejezetten híreket olvassanak, nem az összeesküvés-elméletekre kíváncsiak, vagy arra, hogy a szomszéd éppen hol és mit vacsorázik, esetleg kivel szakított. De tudnunk kell azt is, és ezzel tisztában vagyunk mint sajtó, hogy a Facebook csupán egy eszköz, az igazi érték, a tartalom azok mi magunk vagyunk. A kecsup.hu.

Éppen ezért, azt javaslom olvasóinknak, hogy kezdjék a napot és zárják is úgy, hogy -akár asztali gépen, akár mobil eszközön- a keresőbe beírják, hogy kecsup.hu, és ne csupán a Facebookon keressék híreinket. És még napközben is tegyenek így párszor. Mert ebben az esetben, senki nem lesz kitéve a Facebook algoritmusainak, és nem csak akkor értesülnek híreinkről, ha azokat előveszi a Facebook. Tudjuk, hogy a legtöbben telefonon olvasnak minket, éppen ezért a telefonon megjelenő oldalunk letisztult, átlátható és a jól megszokott görgetésen alapul. Ez semmilyen befektetést nem igényel, még igazából több időt sem, csupán egy rutin. Mert ha megszokják, hogy böngésző megnyit, kecsup.hu beír, akkor legközelebb már dobja is magától ki az oldalt, még csak írni sem kell, elég kattintani és máris jönnek a hírek. Ezzel együtt továbbra is ott leszünk a Facebookon, és kérjük, hogy itt is nézzenek ránk, kommentáljanak és osszák meg tartalmainkat.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

Azért is fontos, hogy megszokják a kecsup.hu bepötyögését a böngészőben, mert nem tudjuk, eljutunk-e odáig, ahova eljutottak Ausztráliában. Az ottani kormány a sajtó érdekében arra kötelezte a Facebookot is, hogy a nála megosztott értékes és sokakat csalogató hírtartalomért fizessenek a gyártónak, vagyis a sajtónak. Ennek az lett a vége (vagyis most ez az állapot van), hogy rosszabbul járt a sajtó, mint korábban. Mert a Facebook beintett és letiltotta inkább a híroldalakat, és megtiltja a híroldalak megosztását a felhasználóknak. Így persze jelentős rétegeket megfoszt attól, hogy rajta keresztül értesüljenek fontos információkról az ausztrálok, és magától is eldob ezzel nem kevés pénzt, de úgy kalkuláltak nyilván, hogy még így is inkább megéri, mint fizetni.

Készül a Facebook-törvény

A Facebookot tehát piszkálgatná a kormány, hiszen Varga Judit miniszter ezt közölte. Bár nem olyan jellegű szabályozás készül, amely Ausztráliában történt, csupán a közösségi oldal valamiféle megregulázásáról van szó, és arra akarják kényszeríteni, hogy ne szelektáljon kénye-kedve szerint a posztok között. Mert ugye a miniszter szerint ez történik. Megvallom, nekem nagyon furcsa ez. Mert van egy gazdasági vállalkozás, a Facebook, amelynek van egy saját szabályzata. Ezt elfogadja, aki csatlakozik. Csatlakozni pedig nem kötelező. Majd az egyik csatlakozó, aki elfogadta, hogy a Facebook szabályai szerint vesz részt az itteni közösségi életben, egyszer csak előáll azzal, hogy kormányzati ráhatással ki kell kényszeríteni, hogy egy magánvállalkozás ne a saját szabályai szerint működjön. Ezzel nem azt mondjuk, hogy valahol benne van a szabályzatban, hogy úgy válogatnak a posztok között, ahogy akarnak, de talán még ez sem volna ördögtől való. Amikor szállást foglalunk valahol, akkor elfogadjuk a hely szabályait. Ha nem tetszik, hogy este kilenc után nem lehet hangoskodni; ha nem tetszik, hogy a reggeli csak tízig fogyasztható, akkor nem megyünk oda. De nem azzal jövünk, amennyiben éppen kormányzati szereplők vagyunk, hogy hozzunk törvényt, hogy a szálláshelyek milyen szabályokat alkothatnak saját működésükre.

Írja be a böngészőbe: kecsup.hu

Szóval nem tartunk ott még, mint ahol az ausztrálok -legalábbis a nyilvánosság előtt erről nincs szó-, de készüljünk fel arra is, hogy esetleg a kormány és a Facebook között elmérgesedik a viszony, és annak lesznek következményei.

Mindez nem érint minket és az olvasókat sem, ha megszokja mindenki, hogy böngésző, kecsup.hu és máris jönnek a híreink. Ez a javsaltunk, éljenek vele!

Gunity Gábor főszerkesztő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...