fbpx
13.8 C
Kecskemét
2021. május 16., vasárnap
KecsUPZöld lámpa2020 volt az eddigi legforróbb év Európában

FRISS HÍREK

2020 volt az eddigi legforróbb év Európában

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának (C3S) jelentése alapján a feljegyzések kezdete óta a 2020-as volt a legforróbb év Európában – írja az MTI.

Bár tavaly nyáron kevesebb volt a hőhullám, mint sok korábbi évben, összességében nőtt az átlaghőmérséklet.

Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban, a téli átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi rekordot, illetve 3,4 Celsius-fokkal az 1981 és 2010 közötti átlagot. Északkelet-Európában különösen súlyos volt a forróság.

A jelentés szerint 2020 globálisan is a három legmelegebb év egyike volt, Szibéria sarkvidéki térségében a hőmérséklet emelkedése pedig kifejezetten aggasztó. A régióban átlagban 4,3; helyenként 6 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál. Az elmúlt 5 év globális átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot. Az Északi-sarkvidék eddigi második legmelegebb évét tapasztalta az 1981-2020-as átlagot 2,2 Celsius-fokkal meghaladó értékkel.

A műholdas mérések 2003-as kezdete óta az üvegházgázok légköri koncentrációja sem bizonyult még olyan magasnak, mint 2020-ban. Az egyes gázok esetében eltérő volt a növekedés: míg a szén-dioxid-koncentráció a legutóbbinál kisebb mértékben emelkedett – részben vélhetően a pandémia miatt –, a metánkoncentráció gyorsuló ütemben nőtt.

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....