fbpx

FRISS HÍREK

2020 volt az eddigi legforróbb év Európában

- Advertisement -

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának (C3S) jelentése alapján a feljegyzések kezdete óta a 2020-as volt a legforróbb év Európában – írja az MTI.

Bár tavaly nyáron kevesebb volt a hőhullám, mint sok korábbi évben, összességében nőtt az átlaghőmérséklet.

Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban, a téli átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi rekordot, illetve 3,4 Celsius-fokkal az 1981 és 2010 közötti átlagot. Északkelet-Európában különösen súlyos volt a forróság.

A jelentés szerint 2020 globálisan is a három legmelegebb év egyike volt, Szibéria sarkvidéki térségében a hőmérséklet emelkedése pedig kifejezetten aggasztó. A régióban átlagban 4,3; helyenként 6 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál. Az elmúlt 5 év globális átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot. Az Északi-sarkvidék eddigi második legmelegebb évét tapasztalta az 1981-2020-as átlagot 2,2 Celsius-fokkal meghaladó értékkel.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

A műholdas mérések 2003-as kezdete óta az üvegházgázok légköri koncentrációja sem bizonyult még olyan magasnak, mint 2020-ban. Az egyes gázok esetében eltérő volt a növekedés: míg a szén-dioxid-koncentráció a legutóbbinál kisebb mértékben emelkedett – részben vélhetően a pandémia miatt –, a metánkoncentráció gyorsuló ütemben nőtt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...