fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

El kell engedni a 2032-es olimpiát

- Advertisement -
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest2032 nevű, nyolc tagú testület létrehozásáról. Ennek a bizottságnak az a feladata, hogy felmérje, milyen esélyei vannak a magyar fővárosnak a 2032-es nyári olimpia rendezési jogának megszerzésére, adottak-e a feltételek a jelentkezés benyújtásához. A korábbi játékok kiválasztása hét évvel az aktuális időpont előtt történt meg, amit megelőzött egy kétéves pályázási időszak, amikor a jelentkezőknek megadott határidőkig kellett különböző feltételeket teljesíteniük. A MOB tehát úgy számolt, hogy a Budapest2032-nek két éve van a magyar főváros esélyeinek minden részletre kiterjedő felmérésére és alapos elemzésére – írja a Népszava.

Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: Ausztrália előnyben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban egy bejelentéssel megoldotta a 2032-es olimpiai pályázat kérdését. A NOB február 24-én bejelentette, hogy az ausztrál Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es rendezés iránt érdeklődő városok közül. Ilyesmi korábban nem fordult elő, a NOB a közlését azzal indokolta, hogy így kíván segíteni a többi érdeklődőnek abban, ne költsenek el fölöslegesen eurómilliókat a pályázat előkészítésére. (A 2024-es meghiúsult budapesti olimpiai kandidálásra 16 milliárd forint közpénz ment el.) Ausztráliában 2000-ben volt legutóbb olimpia, akkor Sydney rendezte és az olimpiai mozgalom történetének egyik legjobb házigazdájának bizonyult. Március 11-én még egyértelműbb üzenet érkezett a NOB-tól, amikor közleményében azt írta, Brisbane minden kritériumnak megfelel.

Brisbane előnyben / Fotó: Olympics.com.au

„Brisbane kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy biztosítsuk az olimpiai mozgalom jövőjét ebben a bizonytalan időszakban”– mondta a NOB online ülésén Kristin Kloster Aasen, a nyári olimpiák helyszínkijelölését előkészítő bizottság norvég elnöke. Európából Isztambul, Szentpétervár és Németországból Észak-Rajna Vesztfália tartománya jelezte érdeklődését a 2032-es játékok iránt. A németek már bejelentették, hogy amennyiben a NOB Brisbane-t támogatja, úgy ők elkezdik előkészíteni a pályázatukat a 2036-os olimpiára. A Német Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatót is tartott, ahol közölte, nem fog jogi lépéseket tenni a NOB ellen. A házigazdák kiválasztására nincs írásos szabály, csak egy évtizedek óta megszokott és alkalmazott menetrend létezik, amin bármikor joga van változtatni a NOB-nak, ha ezt indokoltnak tartja, hangzott a magyarázat arra, miért nem tesznek jogi lépéseket a németek.
A MOB még nem jelentette be, hogy elengedi a 2032-es budapesti olimpiai pályázatot, de várhatóan nem lesz más lehetősége. A szervezet elnökségi ülésén volt olyan, aki javasolta a német példa követését és annak bejelentését, hogy a magyar főváros is inkább a négy évvel későbbi játékokra kezd el koncentrálni. A MOB azonban mielőtt ezt megtenné, egyeztetést kezdeményez a NOB-bal. Többek között arra szeretne választ kapni, hogy a jövőben mindig így jelöli-e ki a rendező várost a NOB vagy a mostani egy egyszeri kivételes döntés volt. Ha a későbbiekben is a NOB bejelenti, hogy kit támogat, akkor módosítani kell a pályázatok előkészítésén is.
Eddig hét évvel a játékok előtt dőlt el, ki a házigazda, Brisbane-nek tizenegy éve lesz a felkészülésre. Amennyiben ez lesz az új forgatókönyv, akkor a 2036-os helyszínről 2025-ben dönt a NOB. Ha négy évvel több idő marad az olimpia előkészítésére, az minden leendő házigazda számára komoly segítséget jelent. Igaz, ez sem oldja meg a lakosság ellenkezését. Egy magyar pályázat esetén meg kell szerezni az emberek támogatását, ami sokkal nehezebbnek tűnik, mint dűlőre jutni a NOB-bal.

Közös koreai pályázat csökkenti a magyar esélyeket

Észak- és Dél Korea múlt csütörtökön jelentette be, hogy közösen szeretne nyári olimpiát rendezni. A két ázsiai ország 2032-re tervezte a kandidálást, a közös közleményben az olvasható, hogy őket is meglepte a NOB Brisbane-t támogató döntése. Ha biztosan az ausztráloké a 2032-es olimpia (ez eléggé valószínűnek tűnik) és a koreaiak fenntartják rendezési szándékukat és megfelelnek a NOB feltételeinek, akkor minden bizonnyal megvan a 2036-os házigazda is. Budapest elkezdheti előkészíteni a 2040-es pályázatot, aminek fontos része lehet a sokkal korábbra álmodott nyári játékokra épült, addigra 18-20 éves létesítmények felújítása vagy a közel két évtized alatt minden bizonnyal megváltozó követelményekhez igazodó új arénák építése.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...