fbpx

FRISS HÍREK

Kecel termőterületeinek 40%-át elverte a jég – az önkormányzat szerint harangoztak

- Advertisement -

Kecel termőterületeit, legalább 40%-ban sújtó jégkár érte a szakemberek becslése szerint, miután több dél-dunántúli megyére is diónyi nagyságú jég esett a hétvégén, olvasható Kecel város közösségi oldalán.

A bajt tovább tetézi az, hogy az érintett gazdák egy része szerint a jégelhárítók nem dolgoztak.

„Az érintett gazdák súlyos gondja és elkeseredése mellett településünkön sajnos kinyilvánította véleményét egy kicsiny, ám annál hangosabb kisebbség, amely állítja, hogy a templom nem harangozott, a jégelhárítók nem dolgoztak, hiszen nem pufogtak.”

Ma már nem pufognak és a templom is harangozott

Az elkeseredett gazdák kritikáira az önkormányzat a válaszában azt írja, hogy:

„Természetesen nem pufogtak, hiszen a működésük során acetonégetés történik, amelynek hője a belekevert ezüst-jodidot juttatja ki a légkörbe. A városban található mind az öt jégelhárító ezen az elven, tehát hang nélküli eljárásban működik. A pufogást hallók vélhetően az Erdőtelken (Kiskőrös) felállított hangrobbanásos elven működő berendezés zajával azonosították tévesen a Herczeg-telephelyen felállított berendezést.”

Kecelen négy jégelhárító működik – tájékoztat a keceli önkormányzat. Közülük kettő városi, egy állami és egy a hegyközség tulajdonában áll.

Este jött az ítéletidő

Június 25-én a HUNGAROFORCE Kft – amely a jégelhárító rendszer műszaki és szakmai felügyeletét biztosítja – 14:36 perckor értesítést küldött, hogy jégeső várható, s ezt követően 14:53 perckor megindították az üzemeltetését mind a négy jégelhárító berendezésnek, egészen 2021. június 26. 08:07 percig.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

Szupercella alakult ki heves esővel és jéggel / Fotó: idokep.hu

A rendszer üzemeltetésének köszönhetően június 25-én késő délután sikeres volt a Paks és Kalocsa térségében kialakult szupercella elhárítása, amely Akasztó irányába távozott, azonban a 21:22 perckor Baranya irányából, több mint 100 km/h sebességgel érkező orkán ellen hatástalan maradt.

A helyi katolikus plébánia délután és este is több alkalommal harangozott, ezzel is igyekezve segíteni a jégelhárítást

– olvasható Kecel város közleményében.

Július 10-ig lehet a károkat bejelenteni az 50%-os mértékű kompenzációra

A károsodást elszenvedő gazdák 2021. július 10-ig jelenthetik be a kár tényét a területalapú támogatás felületén, melyet közreműködő személy útján is elő lehet terjeszteniük. A bejelentéssel egyidejűleg meg kell jelölni a várható termés mennyiségét és meg kell jelölni térképvázlaton az érintett parcellát is.

A bejelentést követően a Kormányhivatal munkatársai szemlét tartanak, melyről végzést kap a károsodott gazda, tartalmazva, hogy milyen mértékű károsodás következett be. Mindezt követően november 1. és 30. napja között be kell jelenteni a tényleges termés mennyiségét, s ez alapján történt végelszámolást követően kerül folyósításra a károsodás 50% mértékű kompenzációja.

Az tarthat igényt a teljes, 100%-os kompenzációra, aki piaci alapú biztosítással rendelkezik – tájékoztat az önkormányzat

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...