fbpx
6.6 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

A kormány megszüntette a felnőttpelenkák tb-támogatását, a legelesettebbeken spórolnak

Az egészségügyi, higiéniás termékeiről ismert svéd vállalat, az Essity magyarországi képviselete június végén arról értesítette a gyógyszertárakat, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) döntése értelmében a cég által gyártott  TENA Slip márkájú nadrágpelenkák lekerülnek a TB-támogatásban részesülő termékek listájáról, írja a merce.hu.

Pénzcentrum felhívja a figyelmet, az egészségbiztosítási alapkezelő döntésének értelmében a TENA termékeinek ára a jövőben a típustól és a kiszerelés méretétől függően 5 és 8 ezer forint között mozoghat. A felnőtt pelenkák esetében alkalmazott 30 százalékos TB-támogatással rendelkező fogyasztói ár sokszor alacsonyabb, mint amennyiért a patikák be tudják szerezni ezeket a termékeket.

A NEAK döntése elsősorban azokat a társadalmi csoportokat érinti súlyosan, akinek a problémáival a kormány régóta nem hajlandó érdemben foglalkozni: ilyenek az idős betegek és a veleszületett fejlődési rendellenességekkel élők.

Havonta több tízezerrel nő a költség

Az ügyben a Mérce telefonon érte utol Csordás Anettet, a központi idegrendszeri sérült gyermekek ügyéért küzdő Lépjünk, hogy léphessenek egyesület vezetőjét. Csordás – aki országos ismertségre az otthonápolási díj megemeléséért folytatott civil kampány vezetőjeként tett szert – elmondása szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a piacon jelenleg nincsen jó minőségű alternatívája a TENA Slip termékcsaládnak, aminek következtében a gyermekeiket ápolók szülőknek súlyos, a mindennapokban jelentős kényelmetlenséget okozó kompromisszumokat kell kötniük.

Hasonló cikkünk:  Orbán befogadja a szabadságra vágyó nyugat-európai embereket
Hasonló cikkünk:  Közoktatás: A Belügyminisztérium a szülőket kérdezi - a tüntetésekről is

A kormány megszorító döntésének következtében sokaknak  valódi segítség hiányában maguknak kell kigazdálkodniuk azt a több tízezres összeget, melybe ezeknek az eszközöknek a megvásárlására kerül havonta.

Csordás Anett szerint ez a politika azokat az állampolgárokat és családtagjaikat bünteti, akiknek érdekérvényesítési képességi erősen korlátozottak és a nyilvánosság ritkán értesül az általuk megélt problémákról.

Csordás arról is beszélt, hogy a TENA Slip nadrágpelenkák esetében nemcsak a tb támogatást szüntették meg, de azt az engedélyeztetési eljárást is körülményesebbé tették, amely ahhoz szükséges, hogy a gyógyszertárak árusíthassák ezeket a termékeket.

A civilek a politikai döntéshozókra is igyekeznek nyomást helyezni annak érdekében, hogy megoldódjon a gyógyászati eszközök hozzáférhetősége. Ennek részeként Novák Katalin köztársasági elnököt is felkeresték és az államfővé választása előtt a családokért felelős tárca nélküli miniszterként tevékenykedő politikus hivatalától azt az információt kapták, hogy utánanéznek a kérdésnek. Láthatóan érdemben nem történt semmi sem.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...