fbpx

FRISS HÍREK

A kormány megszüntette a felnőttpelenkák tb-támogatását, a legelesettebbeken spórolnak

- Advertisement -

Az egészségügyi, higiéniás termékeiről ismert svéd vállalat, az Essity magyarországi képviselete június végén arról értesítette a gyógyszertárakat, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) döntése értelmében a cég által gyártott  TENA Slip márkájú nadrágpelenkák lekerülnek a TB-támogatásban részesülő termékek listájáról, írja a merce.hu.

Pénzcentrum felhívja a figyelmet, az egészségbiztosítási alapkezelő döntésének értelmében a TENA termékeinek ára a jövőben a típustól és a kiszerelés méretétől függően 5 és 8 ezer forint között mozoghat. A felnőtt pelenkák esetében alkalmazott 30 százalékos TB-támogatással rendelkező fogyasztói ár sokszor alacsonyabb, mint amennyiért a patikák be tudják szerezni ezeket a termékeket.

A NEAK döntése elsősorban azokat a társadalmi csoportokat érinti súlyosan, akinek a problémáival a kormány régóta nem hajlandó érdemben foglalkozni: ilyenek az idős betegek és a veleszületett fejlődési rendellenességekkel élők.

Havonta több tízezerrel nő a költség

Az ügyben a Mérce telefonon érte utol Csordás Anettet, a központi idegrendszeri sérült gyermekek ügyéért küzdő Lépjünk, hogy léphessenek egyesület vezetőjét. Csordás – aki országos ismertségre az otthonápolási díj megemeléséért folytatott civil kampány vezetőjeként tett szert – elmondása szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a piacon jelenleg nincsen jó minőségű alternatívája a TENA Slip termékcsaládnak, aminek következtében a gyermekeiket ápolók szülőknek súlyos, a mindennapokban jelentős kényelmetlenséget okozó kompromisszumokat kell kötniük.

Hasonló cikkünk:  Nemcsak tervez, hanem már munkatársakat is toboroz nettó félmilliós fizetésért az orosz Mere üzletlánc

A kormány megszorító döntésének következtében sokaknak  valódi segítség hiányában maguknak kell kigazdálkodniuk azt a több tízezres összeget, melybe ezeknek az eszközöknek a megvásárlására kerül havonta.

Csordás Anett szerint ez a politika azokat az állampolgárokat és családtagjaikat bünteti, akiknek érdekérvényesítési képességi erősen korlátozottak és a nyilvánosság ritkán értesül az általuk megélt problémákról.

Csordás arról is beszélt, hogy a TENA Slip nadrágpelenkák esetében nemcsak a tb támogatást szüntették meg, de azt az engedélyeztetési eljárást is körülményesebbé tették, amely ahhoz szükséges, hogy a gyógyszertárak árusíthassák ezeket a termékeket.

A civilek a politikai döntéshozókra is igyekeznek nyomást helyezni annak érdekében, hogy megoldódjon a gyógyászati eszközök hozzáférhetősége. Ennek részeként Novák Katalin köztársasági elnököt is felkeresték és az államfővé választása előtt a családokért felelős tárca nélküli miniszterként tevékenykedő politikus hivatalától azt az információt kapták, hogy utánanéznek a kérdésnek. Láthatóan érdemben nem történt semmi sem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...