fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Giga tűzijáték lesz augusztus 20-án – ígéri a kormány, de hogy mennyibe kerül, tíz évig nem tudjuk meg

Az államalapítás ünnepére Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány. Több, mint fél órás parádét terveznek, amelyet négynapos programsorozat is kísér – írja a Telex.

Kovács Zoltán vezetésével már fel is állt az operatív törzs, hogy szervezze meg az eseményt – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a július 10-i kormányinfón. A kormányszóvivő akkor azt ígérte, hogy a költségekről – ahogy eddig is – most is időben tájékoztatást fognak adni.

Június végén közérdekű adatigényléssel próbált a Párbeszéd információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

A válaszban azonban a számokat nem ismerhetjük meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta:

„a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Tavaly közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt három és fél hónappal a lap adatigénylése után árulta el.

Hasonló cikkünk:  Tűzijáték augusztus 27-én: Románia ekkor támadta meg Magyarországot
Hasonló cikkünk:  Megszorítások Kiskunfélegyházán

Az előkészületek rendben folynak, mondta az operatív törzs csütörtöki első ülése után Kovács Zoltán államtitkár. „Európa legnagyobb tűzijátékával” az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait tervezik bemutatni. A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.

A mega-giga tűzijáték nem mindenki tetszését vívta ki. Például a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen, amit már több mint 95 ezren írtak alá.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...