fbpx

FRISS HÍREK

Hátraarc a felsőoktatásban

- Advertisement -

A kormány jelentősen átalakítaná a felsőoktatási jelentkezési rendszert. Csák János kulturális és innovációs miniszter már elkészíttette azt a tervezetet, amely sok tekintetben visszatérést jelent a 2010 előtti időszak szabályozásához – értesült megbízható forrásra hivatkozva a Jelen.

Újra megnyitná azokat a kapukat a kulturális tárca, amelyeket 2010 után, az egymást követő Orbán-kormányok lezártak a felsőoktatásban a továbbtanulást tervezők előtt. Ezt már lehetett sejteni, mivel az MNB legfrissebb versenyképességi jelentése kitér arra, hogy az elmúlt 7-8 évben Magyarországon a munkaerőpiac eljutott a növekedésének maximumáig.

A további bővülést a képzettség alacsony szintje gátolja

A növekedéshez az kell, hogy többen kerüljenek a felsőoktatásba és többen diplomázzanak, mint az elmúlt években.

A visegrádi országok átlagánál Magyarországon a képzettség nélküli korai iskolaelhagyás több, mint 75 százalékkal magasabb, emellett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya nagyon alacsony az uniós országok között.

A jelentésben olvasható: „A 18–24 éves korosztályba tartozó fiatalok 12,1 százaléka nem vesz részt további oktatásban, annak ellenére, hogy legfeljebb alapfokú végzettsége van. E mutató javítása azért is lenne lényeges, mivel azok a fiatalok, akik nem rendelkeznek középszintű vagy szakképzettséggel, sokkal nehezebben helyezkednek el a munkaerőpiacon, illetve közülük sokan lesznek hosszú távon inaktívak. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Magyarországon a 25-34 éves korosztályban 31 százalék volt 2020-ban, ami megegyezik a 2012-es szinttel és a harmadik legalacsonyabb érték az Európai Unióban. Az uniós átlag a 2011-es 35 százalékról 10 év alatt 9 százalékpontot emelkedett e mutatóban, miközben a többi visegrádi ország ehhez hasonló mértékű előrelépést tud felmutatni (30 százalékról 38 százalékra)”.

Számtalan elemzés született 2012-2015-ben arról, hogy amit a felsőoktatásban (és a közoktatásban) Orbán Viktor végrehajt, azzal súlyosan veszélyezteti az ország versenyképességét.

Hasonló cikkünk:  Egy rejtély megoldása: ki és miért lesz hálás Gulyás Gergelynek a Magyar Péter jelenség kapcsán, amihez vagy van köze, vagy nincs?

Az emelt szintű érettségivel sok olyan fiataltól vágták el a felsőoktatásba lépést, akik nem a legjobb színvonalú középiskolákba jártak, illetve akiknek a szülei nem tudták finanszírozni az emelt szint teljesítéséhez szükséges magántanárt. Ez azonnal meglátszódott a klasszikusan első generációs értelmiségi pályák szakjainál – ilyenek a tanárszakok –, ahol a jelentkezési számok vészesen csökkenni kezdtek.

A kötelező nyelvvizsga, mint a felsőoktatásba lépés feltételének bevezetése még tovább rontotta volna a helyzetet. Az egymást követő Orbán-kormányok alatt 140 ezerről 99 ezerre esett a jelentkezők száma, köszönhetően a mobilitási utak elzárásának, illetve a kétkezi munka becsületéről szóló közhelyeknek, valamint a „nem kell mindenkinek diploma” kormányzati szólamoknak.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként fenntartott egyetemek világítottak rá arra, hogy mennyire égető a helyzet. Azok az intézmények, amelyek a szerződéskötéskor nem jól lőtték be, hány elsős hallgatóval indulnak a 2022/2023-as tanévben, komoly finanszírozási nehézségek elé néznek.

Csák János tárcájánál ezért azt dolgozták ki, hogy úgy módosuljon a felvételi rendszer, hogy az egyetlen általános bemeneti követelmény az érettségi legyen. Pontosan úgy, ahogy 2010 előtt volt.

A kormány eleinte olyan intézkedéseket hozott, amelyek csökkentették a továbbtanulók számát, de a felsőoktatási intézmények alapítványi fenntartásba adása és a gazdasági nyomás miatt mostantól engedni fogja, hogy több diák szerezhessen diplomát. Kár, hogy az oktatáspolitikai kísérletezés alatt egy teljes generációknak nehezítették meg a diplomaszerzést, sokak fiataltól véglegesen elvéve annak esélyét.

A lap számba vette a nyertes és a vesztes intézményeket, erről bővebben a jelen.media-n olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...